Conducerea Liceului "Jean Monnet" a fost demisa din cauza gravelor nereguli constatate de Corpul de control al MECTS, iar Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti va monitoriza timp de un an activitatea unitatii de invatamant, a declarat pentru Mediafax ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

"Controlul efectuat a aratat ca relatia nefireasca intre profesor si eleva, indiferent de cat de emancipat este mediul de la "Jean Monnet", a fost si rezultatul unor disfunctionalitati grave in conducerea liceului si gestionarea relatiei parinte - scoala. Evident, instanta este cea care va decide asupra naturii acestei relatii. Se vede clar ca, atunci cand conducerea scolii nu isi face datoria, efectele sunt grave", a spus, duminica, ministrul Daniel Funeriu.

Ministrul Educatiei a precizat ca, printre alte masuri, a decis demiterea, conform procedurilor legale, a intregii conduceri si monitorizarea de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a activitatii in liceu pe o perioada de un an.

"Faptul ca in acest liceu sunt si elevi cu o stare materiala buna nu trebuie sa dea liceului un statut aparte. Legea este identica pentru toti si angajamentul Ministerului pentru disciplina, ordine si rigoare este cat se poate de puternic", a mai spus ministrul Funeriu.

Raportul Corpului de control al MECTS la Liceul "Jean Monnet" din Capitala indica multiple nereguli, incepand cu registrele privind evidentele sedintelor Consiliului de administratie, unde apar situatii in care cei care decid sunt diferiti de cei care au participat la intrunire, aprobarea de transfer a elevilor, care se bazeaza pe decizii aleatorii, lipsa proiectelor privind combaterea violentei, gestionarea situatiei de criza.

De asemenea, rezultatele controlului au aratat lipsa unei comisii si a unor strategii pentru reducerea abandonului si a absenteismului scolar, in conditiile in care elevii Liceului "Jean Monnet" au un numar mare de absente nemotivate, neexistand un plan pentru reducerea acestui fenomen.

Sedinte la care figurau unii profesori, dar semnau altii, sedinte validate fara cvorum, dosare de transfer ale elevilor incomplete, absente nesanctionate si nesemnalate parintilor, sunt alte nereguli constatate in urma controlului.

Mai mult, in unitatea de invatamant nu sunt cunoscute programele sociale specifice care debuteaza la inceput de an scolar, cum ar fi "Bani de liceu", ci se mentioneaza ca este vorba despre programul Euro200.

Totodata, potrivit raportului, Comisia pentru frecventa si reducerea abandonului scolar este nefunctionala. La cererea comisiei de ancheta a fost realizat un tabel cu absentele in perioada septembrie-noiembrie, fiind constatat un numar mare de absente nemotivate. Nu exista niciun plan pentru reducerea absenteismului, nu exista comunicare cu parintii, cu acestia discutandu-se numai cand situatia devine critica.

  • Eleva care l-a acuzat de viol pe profesorul de sport are 45 de absente nemotivate

In timpul anchetei au fost verificate documentele scolii, Corpul de control constatand ca dosarul de transfer al elevei de la Liceul "Jean Monnet" care l-a acuzat de viol pe profesorul Dan-Octavian Visan era incomplet. Totodata, eleva avea deja in primul semestru 45 de absente nemotivate, pentru acestea nefiind dispusa nicio sanctiune.

Transferul elevei la Liceul "Jean Monnet" a fost "aprobat fara respectarea prevederilor legale", dosarul nu are fisa medicala si fisa individuala de observatie, potrivit raportului Ministerului Educatiei.

Mai mult, Corpul de control a constatat ca la Liceul "Jean Monnet" exista si alte dosare incomplete.

In raport se mai arata ca, in sedinta din 4 noiembrie, Consiliul de administratie de la Liceul "Jean Monnet" din Capitala a analizat faptele petrecute in excursia organizata in 28-30 octombrie la Predeal, in urma careia o eleva a depus plangere impotriva profesorului de sport Dan-Octavian Visan, acuzandu-l ca a violat-o.

Directorul liceului a propus atunci organizarea unei comisii de ancheta care sa investigheze incidentul. Consiliul de administratie a aprobat demisia profesorului Visan, insotitor in excursia de la Predeal, fara preaviz, "pentru a reduce presiunea mass-media asupra liceului".

In sedinta urmatoare a fost prezentat raportul comisiei de ancheta. Profesoara Ileana Lazarescu a propus atunci ca decizia de cercetare disciplinara a elevei care l-a acuzat pe profesorul de sport ca a violat-o sa fie amanata pana la solutionarea definitiva si irevocabila a dosarului penal, pentru a evita o eventuala contestatie in instanta. Totodata, profesoara Ileana Lazarescu a propus si sistarea tuturor excursiilor organizate la nivelul liceului, cu exceptia cei de la Viena din decembrie 2011, precum si elaborarea unui nou set de reguli privind organizarea acestora. Decizia luata atunci a fost semnata de cinci din cei noua membri ai consiliului, potrivit raportului MECTS.

In sedinta din 14 noiembrie a fost discutata sanctionarea profesoarei de Religie Gabriela Voinescu, care i-a insotit pe elevi in excursia de la Predeal. Director liceului a propus sanctionarea cu nota observatorie a profesoarei, aceasta fiind aprobata in unanimitate, dar semnata de trei din cei noua membri ai consiliului. Tot la acea sedinta, directorul liceului a propus sanctionarea cu scaderea notei la purtare sau exmatricularea elevei care l-a acuzat pe profesorul de sport, se mai arata in raport.

In acest context, Ministerul Educatiei a cerut ISMB incetarea detasarii in interes de serviciu a conducerii liceului pana in 5 decembrie.

De asemenea, Ministerul Educatiei a solicitat evaluarea competentelor de consilier managerial a inspectorului ISMB desemnat coordonator al liceului, termenul fiind luna decembrie.

Ministerul Educatiei a mai cerut efectuarea unei noi inspectii generale privind desfasurarea activitatii la Liceul "Jean Monnet" la inceputul semestrului al doilea, precum si raportarea activitatii desfasurate de catre inspectorii ISMB Corpului de control, in semestrul al doilea al anul scolar 2011-2012.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a solicitat ISMB sa monitorizeze timp de un an activitatea la Liceul "Jean Monnet".

In 21 noiembrie, Corpul de control al ministrului Educatiei a inceput o ancheta la Liceul "Jean Monnet", pentru a vedea daca incidentul in urma caruia o eleva l-a acuzat pe profesorul de sport ca a violat-o a fost este un caz izolat sau daca regulamentul scolii permite incurajarea unui astfel de comportament.

O eleva de la Liceul "Jean Monnet" s-a prezentat, in 3 noiembrie, la Sectia 1 Politie insotita de parinti si a depus plangere impotriva profesorului de sport Dan-Octavian Visan, acuzandu-l ca a violat-o, in timpul unei excursii la Predeal.

Dan-Octavian Visan a fost arestat preventiv, fiind acuzat de acte sexuale cu un minor.

Numele Liceului "Jean Monnet" a fost implicat si in alte scandaluri, recent doua eleve fiind acuzate ca au furat un telefon mobil si o camera foto de la doua studente. Incidentul a avut loc in noaptea de joi spre vineri, intr-un club din Capitala.

O alta eleva de la Liceul "Jean Monnet" a pozat in Playboy, alaturi de primarul Radu Mazare. Madalina Pamfile a aparut pe coperta numarului din noiembrie al revistei Playboy, alaturi de Radu Mazare si alte doua domnisoare nud.

In urma deciziei de a poza in Playboy, dar si pentru alte contraventii la codul Liceului "Jean Monnet" a fost propusa scaderea notei la purtare elevei Madalina Pamfile. Consiliul profesoral a decis sa propuna sanctionarea Madalinei Pamfile si pentru absentele repetate si nemotivate de la ore, dar si pentru prezenta in diverse emisiuni de televiziune fara a avea permisiunea conducerii liceului.