Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de Stat al SUA Hillary Clinton au semnat tratatul de amplasare a scutului anti-racheta in Romania. Cei doi au sustinut ulterior declaratii de presa. Hillary Clinton a omagiat curajul soldatilor romani din Afganistan si a spus ca "acordul semnat astazi va pozitiona Romania ca actor-cheie in viitorul sistem de aparare al NATO".

Principalele declaratii ale lui Hillary Clinton:
- Proliferarea rachetelor balistice ridica tot mai multe probleme Europei si SUA
- Initiativa va pozitiona Romania ca un actor central in viitoarea arhitectura antiracheta a NATO
- Va ajuta la protejarea intregului continent (Europa - n.red.)
- Acordul reflecta dedicatia SUA fata de aliatii sai din NATO si in mod specific fata de articolul 5
- Romania a fost un partener puternic in actiunile NATO din intreaga lume
- Omagiem dedicatia si sacrificul soldatilor romani care au servit alaturi de soldatii americani in Afghanistan
- Am discutat cu ministrul Baconschi relatiile bilaterale
- Multumesc Romaniei pentru rolul jucat in sustinerea noilor democratii emergente
- Felicit presedintele Romaniei si ministrul Afacerilor Externe pentru declaratia privind parteneriatul strategic Romania - SUA
- Nu sint multumita in legatura cu modul in care sistemul vizelor functioneaza pentru romani. Ne vom adresa Congresului pentru a schimba criteriile pentru includerea in programul Visa Waiver. Polonezii simt acelasi lucru
Declaratii Teodor Baconschi:
Declaratia de presa integrala a ministrului Teodor Baconschi
Foto: MAE
- Acest moment vine la doua zile dupa ce toata lumea a comemorat atacurile de la 11 septembrie. Stam alaturi de voi, asa cum am stat intotdeauna. Vantul schimbarii din lumea araba arata ca merita luptat pentru schimbari.
- Ca tara a lumii libere si ca partener strategic al Statelor Unite, Romania este hotarata sa participe la eforturile privind securitatea globala.
- Vizita presedintelui Traian Basescu la Washington confirma aceasta abordare comuna privind securitatea globala, iar semnarea, astazi, a acestui Acord exprima in cel mai elocvent mod angajamentul nostru.
- Acordul fixeaza, de asemenea, o noua etapa in relatia noastra, confirmand ca parteneriatul nostru strategic s-a extins si s-a intarit.
- Participand la acest proiect, Romania va avea o cunoastere aprofundata a uneia din misiunile cheie ale NATO, va stabili canale privilegiate de dialog cu SUA si va consolida cooperarea transatlantica, atat la nivel bilateral, cat si in interiorul NATO.
- Sunt de asemenea bucuros sa salut adoptarea declaratiei comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si SUA, care tocmai a fost emisa.
- Este un rezultat concret si uimitor al intalnirii pe care cei doi presedinti au avut-o in aceasta dimineata. Se confirma astfel rezultatul unui parteneriat excelent, pe termen lung si mereu in curs de desfasurare.
- Acesta stabileste, de asemenea, baza relatiei noastre: dialog politic, securitate, economie, contactul intre popoare, stiinta si tehnologie, cercetare, educatie, cultura.
- SUA sint unul dintre cei mai puternici investitori in economia Romania. Asteptam mai multi investitori americani in Romania
- Intr-adevar, increderea de fond in relatia bilaterala este un stimulent pentru comert si investitii. Ne dorim o cooperare mai stransa si mai extinsa in acest domeniu, prin promovarea oportunitatilor comerciale si de afaceri, care sa genereze locuri de munca si crestere economica.
- Contextul financiar problematic nu reprezinta un factor de descurajare, ci mai degraba o ocazie pentru crearea de noi legaturi intre cea mai mare economie a lumii si una dintre tarile cele mai indreptate catre investitii in Uniunea Europeana. Legaturile culturale si contactele dintre oameni sunt obiective care trebuie sa se dezvolte mult mai dinamic.
- Sunt increzator ca sustinerea presedintelui Obama in cazul legislatiei care schimba criteriile programului Visa Waiver (programul de renuntare la vize pentru SUA, n.r.) va duce la includerea rapida a aliatilor puternici precum Romania.
- Gradul inalt de incredere in dialogul politic va stimula o mai mare circulatie a turistilor si a oamenilor de afaceri, cresterea schimburilor academice si mai multe oportunitati pentru inovare. Vom face eforturi ca Romania sa fie inclusa in programul Visa Waiver, cat mai curand posibil.
- Doamna secretar de stat, permiteti-mi sa termin prin a-i felicita pe toti cei implicati in incheierea Acordului de astazi.
UPDATE: Ministrul rus de Externe a declarat, marti seara, ca semnarea acordului pentru scutul antiracheta in Romania determina in mod urgent acordarea de garantii ca scutul nu este indreptat impotriva fortelor strategice ruse, potrivit Ria Novosti.