​INFOGRAFIC Q&A Scutul antiracheta: cum functioneaza, unde va fi amplasat si care sunt costurile

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 13 septembrie 2011, 16:55 Actualitate | EsenţialRomania semneaza marti la Washington, prin ministrul de externe Teodor Baconschi, acordul privind gazduirea pe teritoriul tarii noastre, la baza militara de la Deveselu (judetul Olt) a componentelor terestre ale scutului american antiracheta amplasat in Europa. Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora, urmand ca baza de la Deveselul sa devina operationala in 2015.

Scutul antiracheta pe care Statele Unite vor sa-l instaleze in Europa face parte din cadrul sistemului de aparare antiracheta sustinut de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.

Implementarea Sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice se va face in 4 etape, iar implicarea Romaniei va avea loc in Etapa a II-a. Ea presupune gazduirea de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B. Site-ul din Romania va deveni operational in 2015.

Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania a fost parafat pe 7 iunie, la Washington, de sefii celor doua echipe de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.

Sistemul Aegis
Foto: Stratfor
Cum functioneaza sistemul?

La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA
Early Intercept Strategy
Foto: mda.mil
este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat. Vezi graficul alaturat.

Cum participa Romania?

Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora. Sistemele radar destinate descoperirii tintelor vor fi gazduite de alte state.

Romania nu trebuie nici sa cumpere rachete interceptoare SM-3, nici sa plateasca pentru instalarea sau amenajarea locatiei propriu-zise a acestora pe teritoriul Romaniei. Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de catre SUA, Romania punand la dispozitie doar locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale.

In ceea ce priveste banii pe care ii vor da americanii, costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (jud. Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual pentru functionarea sistemului, a anuntat pe 3 mai 2011, la Slatina, un oficial american.
Lansare interceptor terestru
Foto: mda.mil


Sistemul din Romania este de dimensiune redusa si, potrivit autoritatilor, nu are potentialul de a modifica echilibrul strategic in Europa. Potrivit unui interviu acordat in luna februarie 2010 de subsecretarul de stat american Ellen Tauscher agentiei NewsIn, "pe teritoriul Romaniei ar putea fi instalate trei baterii, adica 24 de rachete interceptoare SM-3".

In comuna olteana vor ajunge 150-200 de militari US Army. iar scutul se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.

Cele 4 etape ale realizarii scutului anti-racheta
 • Etapa I (orizont de timp 2011):
SUA au precizat ca in aceasta etapa se tinteste protectia unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave. De asemenea, este avuta in vedere amplasarea unei baze radar inaintate, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei.

Lansarea unui interceptor SM-3 de pe o nava militara
Foto: mda.mil
Pe 7 martie 2011 a fost detasata in Marea Mediterana nava USS Monterey, dotata cu sistemul anti-rachtea Aegis. Sistemul Aegis este un sistem integrat de radar si rachete capabil sa lupte simultan impotriva amenintarilor aeriene, terestre si submarine.
 • Etapa II (orizont de timp 2015):
Se are in vedere extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in baze terestre din Europa de Sud-Est. (in cazul Romaniei este vorba de baza de la Deveslu, Olt).

In afara de baza din Romania nu exista alte informatii cu privire la alte baze cu interceptori care sa fie construite in aceasta etapa. Site-ul din Romania va deveni operational incepand din anul 2015.
 
Pe 2 septembrie, Turcia a anuntat ca va gazdui un sistem radar de avertizare timpurie, componenta care va face parte din scutul anti-racheta american. Nu a fost anuntata o data pana cand radarul va fi functional, dar acesta poate ar putea intra in functiune pana in 2015 sau cel tarziu pana in 2018. Vezi aici.

Radar de detectare timpurie
Foto: mda.mil
La acest radar de avertizare timpurie (Upgraded Early Warning Radar - UEWR), s emai adauga si radarul de la Flyingdales din Anglia, de la North York Moors. Apartine fortelor aeriene britanice, dar face parte si din sistemul de aparare anti-racheta al Statelor Unite.

Pe langa statiile radar fixe, SUA va detasa in Europa, in special in Marea Mediterana, radare de tip AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance). La aceasta retea de radare terestre se adauga si sistemul satelitar de monitorizare Space Tracking and Surveillance System (STSS).
 • Etapa III (orizontul de timp 2018)
Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in nordul Europei (O baza va fi amplsata in Polonia), precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat.

Deocamdata, in aceasta etapa, in afara de Polonia, nu se stie ce alte state intra in discutie si pe unde mai pot fi amplasate baze sau statii radar.

Tot atunci, baza din Polonia si bazele existente deja vor fi dotate cu interceptori SM-3 Block IIA, aflati deocamdata in faza de dezvoltare.
 • Etapa IV (orizontul de timp 2020):
Ultima etapa vizeaza asigurarea unei protectii crescute a teritoriului SUA impotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar.

Ce sunt interceptorii SM-3 care vor fi amplasati in Romania?

Interceptor SM-3
Foto: Raytheon
Standard Missile 3 (SM-3) este un sistem antiracheta naval, utilizat de catre Fortele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera si cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis.

Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri si un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalati la Deveselu (jud. Olt) nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarcaturi periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectati sa distruga rachetele ostile prin forta impactului (forta cinetica).  Racheta are o autonomie de 500 de km si o viteza maxima de 9,600 km/h.

Eficacitatea interceptorilor cu SM-3

Potrivit Agentia de Aparare Antiracheta (Missile Defense Agency - MDA), pe 1 septembrie a avut loc primul test cu noul interceptor SM-3 Block 1B, aceleasi ce vor fi aduse si in baza din Romania, insa testul a fost un esec.

Standard Missile 3 (SM-3) Block 1B, parte a sistemului Aegis Ballistic Missile Defense, a fost lansata de pe crucisatorul USS Lake Erie, la 90 de secunde dupa ce o racheta fuseses lansata de pe un poligon din Kauai, statul american Hawaii.

"Interceptarea tintei nu a fost realizata", a precizat Missile Defense Agency, adaugand ca va realiza "o ancheta extinsa" pentru a determina cauza esecului lansarii. Citeste mai multe aici.

MDA aminteste ca noul tip de interceptor SM-3 Block 1B este inca in faza de teste

Din 2002 si pana in prezent, aminteste sursa citata, au fost 22 de interceptari reusite din 27 de lansari ale interceptorilor de pe mare din cadrul sistemului Aegis (s-au folosit interceptoare SM-3).

Una dintre aceste interceptari cu succes a vizat chiar si un satelit american nefunctional in 2008 si s-a folosit un interceptor SM-3 Block 1A special modificat.

Pe 14 februarie 2008, oficialii Statelor Unite au anuntat ca intentioneaza sa utilizeze o racheta SM-3 modificata, lansata de un grup de trei nave de razboi din Pacificul de Nord, pentru a distruge satelitul american USA 193 la o altitudine de 240 de kilometri chiar inainte ca acesta sa reintre in atmosfera. Intentia declarata a fost aceea de a "reduce riscul asupra fiintelor umane", din cauza hidrazinei toxice folosite drept combustibil de catre satelit. Pe 21 februarie 2008 nava de razboi USS Lake Erie a lansat o singura racheta tip SM-3 care a lovit si a distrus satelitul defect.

Principala amenintare in prezent: Rachetele balistice intercontinentale iraniene - Shahab-3 si Sejil-2
Raza de actiune a rachetelor iraniene Shabab-3
Foto: Stratfor


In momentul de fata, cea mai mare amenintare la adresa securitatii statelor europene o reprezinta Iranul cu ale sale rachete balistice intercontinentale Shahab-3 si Sejil-2

Rachete balistice iraniene
Foto: Reuters
Shahab-3 are o raza de actikune de 1.280 de kilometri, insa, in iulie 208, in urma mai multor teste care au starnit ingrijorare in occident, Iranul a anuntat ca au fost testate rachete cu raza medie si lunga de actiune, inclusiv o noua versiune a rachetei Shahab-3. Conform Teheranului, noua varianta modificata a rachetei Shahab-3 poate lovi tinte aflate la peste 1.900 kilometri departare.

Atunci, Iranul a dat publicitatii mai multe imagini de la testele cu rachetele balistice intercontinentale, insa a fost acuzat mai apoi ca a trucat o parte din imagini.

Racheta balistica intercontinentala Sejil-2 are o inaltime de 17,5-19 metri si poate lovi tinte aflate la peste 2.000 de kilometri departare. Racheta Sejil-2 este propulsata cu ajutorul unui combustibil solid. Racheta Sejil-2 a fost testata pentru prima oara in mai 2009. Potrvit unor analisti militari, suprafata rachetei ar fi  acoperita cu un material anti-radar, ceea ce ar fece-o mai greu de detectat de catre sistemele anti-racheta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33515 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  schema e tare (Marţi, 13 septembrie 2011, 17:12)

  racheta [anonim]

  deci oricum ar trage iranienii, tot deasupra rusiei ve fi interceptata racheta
  • +2 (4 voturi)    
   Nu (Marţi, 13 septembrie 2011, 17:18)

   DT [utilizator] i-a raspuns lui racheta

   Depinde de traectoria rachetei si de tinta propusa. Pot ajunge si in Rusia, dar nu cred ca se vor risca sa le trimita rusii ceva nuclear in cap. :)
  • +5 (7 voturi)    
   Sigur, mai priveste odata la grafic (Marţi, 13 septembrie 2011, 17:29)

   Mihai321 [utilizator] i-a raspuns lui racheta

   Incearca sa iti imaginezi in spatiu, linia care trece deasupra rusiei este o linie imaginara.
   Concluzia cea mai importanta este ca Romania va fi ferita de un potential atac, care ar putea veni si din afara Iranului, lucru extrem de important.
   • 0 (0 voturi)    
    iran turcia romania (Miercuri, 14 septembrie 2011, 8:54)

    aurel [anonim] i-a raspuns lui Mihai321

    din punctul meu de vedere cele trei tari sunt oarecum "coliniare" daca'mi permiteti termenul. Asta inseamna ca daca iaranianu vrea sa traga peste capul nostru cea mai scurta cale ar fi cea directa. Deci mie mi se pare pun potential pericol sa ne dea cu bomba peste cap si noi sa scoatem scutu la inaintare, sa tragem in ea chiar deasupra noastra...Sper sa nu inteleg eu bine situatia :)
   • -1 (3 voturi)    
    Nu chiar (Miercuri, 14 septembrie 2011, 10:22)

    ion [anonim] i-a raspuns lui Mihai321

    Noi putem deveni o tinta datorita scutului, de obicei in cazul unui conflict armat prima data se trage in obiective importante, dupa ce se distrug astea se trece la radierea populatiei.
    Ca e bine sau nu, nu stiu.Dar e o metoda a americanilor de a tine in continuare razboiul departe de propia tara. Pana la urma tot ei ies cel mai bine din afacerea asta.
  • +3 (3 voturi)    
   Cred că o să ne încurcăm cu ruși.Care-i primul? (Marţi, 13 septembrie 2011, 18:30)

   Gândesc. [anonim] i-a raspuns lui racheta

   Da, și rușii se uită la ea și o întreabă pe rachetă unde o ia.La stânga s-au la dreapta,sau are semnalizare de direcție?Normal, și cred că o să se facă și pariuri.cine o doboară primii.Rușii sau noi.
  • +3 (5 voturi)    
   Proiectie (Marţi, 13 septembrie 2011, 18:47)

   Farfuridi [anonim] i-a raspuns lui racheta

   Traiectoria e din perspectiva, daca se face proiectia traiectoriei pica taman peste noi. Pamantul e rotund, si nu-s eu primul care o zice. Sarmana geografie, cu atata religie pe capul nostru o sa ne intoarcem la comuna primitiva.

   Dar ce e interesant in articolul asta e ultima fotografie/harta unde Transilvania e parte din Ungaria. Cine a facut mai nene hartile astea?
   • +1 (1 vot)    
    hmmm (Miercuri, 14 septembrie 2011, 9:03)

    Serban Marin [utilizator] i-a raspuns lui Farfuridi

    Mi-a placut modul cum ati pus problema relatiei dintre religie-geografie.
    Insa in chestiunea hartii, imi permit sa va atrag atentia ca sunteti in eroare. Actuala granita dintre Romania si Ungaria este trasata corect, iar ceea ce vi se pare ca ar fi o Transilvanie inglobata la vecinul din vest reprezinta de fapt Carpatii...
  • +1 (3 voturi)    
   Bucurie mare... (Marţi, 13 septembrie 2011, 22:16)

   lol [anonim] i-a raspuns lui racheta

   ... in randul afaceristilor americani. Le dau bani pe la spate iranienilor sa faca niste rachete de carton, ca sa vanda ei la prosti sisteme antiracheta ce nu le vor folosi niciodata. Dar de vandut le vand.
   • +1 (1 vot)    
    in perspectiva (Miercuri, 14 septembrie 2011, 0:01)

    Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui lol

    Un lucru stiut si demonstrat este ca, tehnologia se ieftineste si cu timpul cea ce azi este greu de obtinut, maine il poate avea oricine, puterea pc-ului pe care dv. cititi este egala probabil cu a celui mai puternic supercalculator de prin anii 60-70. Daca azi rachete intercontinentale au doar cateva state, peste 20 de ani le vor putea avea zeci de state, iar peste 50 de ani orice organizatie terorista. Pt. cine nu a constientizat, organizatiile teroriste ar deveni foarte puternice daca ar avea locuri pe glob unde sa nu existe autoritati, peste tot in lume orice metru patrat apartine unei tari si un guvern da socoteala in fata lumii de cea ce se intampla intre frotierele lui, chiar si cele mai bananiere si mai corupte guverne se feresc ca dr. de tamaie sa aibe teroristi la ei acasa.
 • -4 (8 voturi)    
  Scutul este nefunctional. (Marţi, 13 septembrie 2011, 17:30)

  Raicu [anonim]

  In urma cu mai putin de 14 zile tocmai a esuat un nou test american antiracheta. Din 2000 se tot fac asemenea experimente si mai mult de jumatate nu reusesc nici macar in conditii ca de laborator. Umbrela antiracheta este total nefunctionala. Nu scut doresc americanii sa instaleze in Romania ci o baza de rachete de atac destinate sa puna in pericol orice tara pe o raza de 2000 - 2500 km in jurul Romaniei. Rusia este principalul candidat. Americanii vor sa instaleze la noi rachete sol - sol cu raza medie de actiune si nu sol - aer asa cum pretind.
  • -1 (7 voturi)    
   esti in urma cu stirile :) (Marţi, 13 septembrie 2011, 18:02)

   xyz [anonim] i-a raspuns lui Raicu

   US nu mai sunt in relatii asa proaste cu rusii. Asta era acum 20 de ani. Acum fiecare isi linge ranile "economice". De ce ar vrea sa le trimita rachete sol-sol rusilor ? In Rusia ca si in Romania a cazut deja o bomba nucleara "economica". Ca si noi au si rusii alte griji acum si mai nou si americanii o sa aiba "preocupari" din astea.
  • 0 (0 voturi)    
   Problema este ca... (Miercuri, 14 septembrie 2011, 12:23)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui Raicu

   Nimeni nu se va incumeta sa-i testeze eficienta! Nici macar rusii, mai ales ca ei nu au nuci pomeneala se asa ceva, functional sau nu. Scutul are rol de intimidare.
 • -6 (10 voturi)    
  Romania se transforma in tinta a teroristilor (Marţi, 13 septembrie 2011, 17:39)

  cata [anonim]

  Industria SUA de armament nu stie ce sa mai inventeze ca sa primeasca bani publici. Au avut razboaie inchipuite contra armelor de distrugere in masa a lui Sadam, acum au gasit un sistem costisitor care chipuirile ii apara pe Occidentali de atacurile railor. Intr-o epoca in care atacurile se fac cu rucsacul in spate....
  N-as avea nimic impotriva sistemului, ameriacanul de rand plateste, e bugetul SUA sa faca ce vor cu el, dar Romania prin punerea la dispozitie a locatiei devine tinta a atacurilor, de orice tip (inclusiv alea cu rucsacul in spate, gen Madrid Atocha). Merita? O sa ne mai intrebam la momentul oportun, sa speram ca nu prea curand.
 • -4 (6 voturi)    
  rusia e tinta (Marţi, 13 septembrie 2011, 17:57)

  brozef [anonim]

  iran nu ar avea nici un motiv sa traga rachete balistice in europa, pe cand rusia e prinsa in echilibrul nuclear cu america, iar americanii vor sa-i incercuiasca


  cel putin asta cred eu
  • 0 (0 voturi)    
   I beg to disagree (Miercuri, 14 septembrie 2011, 8:32)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui brozef

   SUA vor sa-si pastreze toate optiunile pentru Iran, inclusiv cea nucleara. Daca nu o scot la capat cu negocierile s-ar putea ca intr-o buna zi sa le trimita niste rachete pe cap, macar sa le distruga buncarele subterane unde imbogatesc uraniu. Amplasarea scutului in Europa are rolul de a descuraja orice posibila riposta a Rusiei in eventualitatea unui atac nuclear american asupra Iranului. Deci pana la urma tot impotriva Iranului este scutul.
 • -4 (6 voturi)    
  I-am înnebunit pe ruși. (Marţi, 13 septembrie 2011, 18:41)

  Hartă. [anonim]

  Neinspirată linia traiectoriei și mai ales direcția rachetelor de apărare cu vârful spre ruși rezultând de aici că scutul este instalat pentru altcineva,adică ruși.La așa hartă cred că-i apucă groaza știind că rachetele de apărare pot fi și de atac schimbarea putând fi făcută ușor .După cum arată traiectoria rachetei iraniene mai mul pare să fie vizată Marea Britanie.
 • -1 (3 voturi)    
  Hotnews: va rugam inlocuiti harta Stratfor! (Miercuri, 14 septembrie 2011, 4:49)

  horiah00 [utilizator]

  Nu ne obliga nimeni sa publicam insultele altora la adresa Romaniei, fie ca sunt intentionate sau neintentionate.

  In orice caz, harta respectiva spune ceva despre profesionalismul Stratfor!
 • +1 (1 vot)    
  Tare domne (Miercuri, 14 septembrie 2011, 6:47)

  Costel [anonim]

  eu zic ca iranienii ar trebui sa traga o racheta de proba sa vedem daca merge sistemul conform planului.
  eu ii vad pe americani: fac planuri, pun rachete.. la cat de sparti sunt in fund ei acuma in america si se tin de glume. Pana in 2015-2018 mai e mult. Obama a promis multe in 2008: inchiderea Guantanamo, oprirea razboaielor, revigorarea economiei si nimica nu a facut. Eu in locul rusilor nu mi-as face probleme ca e ca-n vulpea firoscoasa.
 • +1 (3 voturi)    
  Rachetele rusesti (Miercuri, 14 septembrie 2011, 10:08)

  Ion [anonim]

  Puteti pune si cateva imagini cu rachetele rusesti, cele pregatite pentru Europa de Vest. Felicitarii Presedintelui pentru ca ne-am pozitionat de partea buna a gardului tras de la NV la SE.
 • -2 (2 voturi)    
  scutul asta nu asigura siguranta romaniei (Miercuri, 14 septembrie 2011, 16:03)

  mike [anonim]

  din pacate scutul asta nu asigura siguranta romaniei. Asigura exterminarea romaniei.
  Raza de actiune a unei rachete SM-3 e 500km.
  Asta inseamna ca interceptarea - explozia nucleara se va produce undeva la 2-300km de punctul de lasare.
  Si la cativa km inaltime. Adica deasupra romaniei.

  Asta inseamna iradierea totala a romaniei.
  Asta inseamna Amin!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by