Iranul a trucat imaginile de la testele cu rachete efectuate miercuri, anunta AFP, care citeaza un expert al Institutului International pentru Studii Strategice. Astfel, o fotografie data publicitatii de Gardienii Revolutiei arata patru rachete lansate din desertul iranian, insa una dintre acestea pare sa fi fost adaugata prin reluarea unor elemente ale celorlalte trei.

"Iranul a trucat imaginea pentru a ascunde un eventual esec al lansarii. Teheranul a retusat imaginea pentru a exagera informatiile despre arsenalul de rachete", a declarat Mark Fitzpatrick.

De semenea, Iranul a anuntat ca au fost testate rachete cu raza medie si lunga de actiune, inclusiv o noua versiune a rachetei Shahab-3, care poate lovi tinte aflate la 2.000 de kilometri departare.

Potrivit lui Fitzpatrick, "Shahab-3 are o raza de actiune de 1.300 de kilometri , care poate fi extinsa la 2.000 de kilometri, dar acest lucru ar necesita o ogiva mai usoara". "Este tipic pentru Iran sa exagereze cand vine vorba de arsenalul nuclear", subliniaza analistul.

Teheranul a sustinut ca testul a avut loc ca reactie la preocuparile legate de un posibil atac al Statelor Unite sau al Israelului.

Testele vin intr-o perioada de intensificare a tensiunilor dintre Iran si Israel. Disputa este generata de programul nuclear al Iranului si de posibilitatea ca acest stat sa dezvolte arme nucleare. Iranul, al patrulea exportator de petrol la nivel mondial, sustine ca programul nuclear pe care il dezvolta nu urmareste scopuri militare.