Federațiile sindicale din învățământ anunță că joi reiau protestele, atât la Guvern cât și la sediile PSD și PNL, față de majorarea salarială de doar 4%. Deși la finalul anului trecut aceștia amenințau cu greva generală în educație de la 10 ianuarie, s-a renunțat la această idee din cauza concediilor profesorilor.

Proteste sindicate profesori in fata GuvernuluiFoto: Facebook - FSLI

Potrivit unui comunicat de presă, pe 13 ianuarie 2022, începând cu ora 10.00, 100 de persoane vor protesta în Piața Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice – PSD și PNL.

„Nu va începe greva generală pe 10 ianuarie, pentru că pentru o asemenea acțiune este nevoie de mobilizare, iar oamenii au fost în concediu, în ultima perioadă. Noi vrem să continuăm dialogul cu Guvernul, însă, ne-am dori să nu ne mai trateze cu indiferență. Așadar, nu va fi grevă generală pe 10 ianuarie, însă aceasta e tendința. Ne îndreptăm spre o grevă generală, dar, în acest moment, nu știm când va începe”, declara Simion Hăncescu, președintele FSLI, pentru educațieprivată.ro, în urmă cu o săptămână.

În comunicatul transmis, sindicatele anunță că fac un nou referendum privind declanșarea grevei, deși un astfel de referendum la finalul lunii decembrie arăta o intenție de aproape 70% a profesorilor de a intra în grevă.

Ce spun sindicatele

  • „Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ.
  • În consecință, mâine, 13 ianuarie 2022, începând cu ora 10.00, 100 de membri vor protesta în Piața Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice – PSD și PNL.
  • Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4 % de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru peronalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ.
  • De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.
  • În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.
  • În prezent, cele trei federații sindicale au în desfășurare un referendum privind declanșarea grevei în sistemul educațional.”