Principalele federații sindicale întreabă profesorii care sunt formele de protest cu care sunt de acord în perioada următoare, una dintre acestea presupunând ca școala să nu mai înceapă pe 3 ianuarie - pentru gimnaziu și liceu - ci pe 10 ianuarie, mergându-se până la greva generală. Între timp, protestele profesorilor de la Guvern continuă și marți și miercuri.

Proteste profesori in fata Guvernului 1Foto: Facebook - FSLI

În cadrul acestui referendum al federațiilor sindicale, profesorii trebuie să răspundă cu DA sau NU dacă sunt de acord cu:

  • Prorogarea încheierii situației școlare pe semestrul I
  • Prorogarea reînceperii cursurilor pentru 10 ianuarie 2022
  • Grevă de avertisment
  • Grevă generală

Aici poate fi consultat

documentul cu referendumul sindicatelor din educație

„Având în vedere că proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice nu prevede acordarea integrală a salariilor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 personalului didactic din învățământ (acordându-se, în medie, doar o creștere de 4%, în condițiile în care creșterea reală cuvenită este de ~16%), prorogă pentru a 11-a oară alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanțarea educației și nu stabilește acordarea nici unei majorări salariale personalului nedidactic din sistemul educațional;

Față de poziționarea inacceptabilă a salariilor din educație în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare stabilite prin Legea-cadru nr. 153/2017;

Față de refuzul Guvernului de a acorda creșterea salarială prevăzută de lege, în actualul context al creșterilor de prețuri la alimentele de bază, utilități și nu numai, menținând salariile angajaților din învățământ la limita subzistenței,

Întrucât acţiunile F.S.L.I., F.S.E. „SPIRU HARET” și F.N.S. „ALMA MATER” sunt puse în slujba intereselor membrilor acestora,

În raport de prevederile legale în vigoare, ne exprimăm – prin DA sau NU – opţiunea privind acțiunile de protest”, este textul referendumului inițiat de FSLI, FSE Spiru Haret și Federația Alma Mater.

Liderul Federației Sindicatelor Liberele din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a precizat marți pentru HotNews.ro că decizia cu privire la ce se va întâmpla din 3 ianuarie va fi luată după ce rezultatele acestui referendum vor fi comunicate joi.

Vineri, Marius Nistor, liderul Federației „Spiru Haret”, declarase că, potrivit unui chestionar, 70% dintre membrii federațiilor sindicale doresc începerea direct a grevei generale.

Când se ia vacanță de Crăciun și când se reia școala

Elevii urmează să ia vacanță de Crăciun din 24 decembrie. Preșcolarii și elevii din clasele primare se vor întoarce la școală pe 10 ianuarie, în timp ce elevii de gimnaziu, liceu și postliceală ar urma să revină la cursuri pe 3 ianuarie.

Semestrul întâi se încheie pe 14 ianuarie, iar semestrul al doilea începe imediat după aceea, pe 17 ianuarie.

Ce le transmite ministrul Finanțelor profesorilor

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, le-a transmis luni profesorilor care protestau în fața sediului Guvernului și care amenință cu neîncheierea mediilor și greva generală dacă nu primesc majorările salariale promise, că majorarea primită acum, de 4%, este „ceea ce s-a putut în acest moment”.

Întrebat ce le transmite profesorilor ieșiți să protesteze pentru creșterea insuficientă a salariilor, ministrul Câciu a spus:

"Le transmit exact ce am transmis și data trecută la conferință: am început o recuperare. Nu este ceea ce.. este ceea ce s-a putut în acest moment și se va continua recuperarea."