„Există cele mai mari șanse” ca școala să nu se reia pe 3 ianuarie 2022 (pentru elevii de gimnaziu și liceu - n.r.), dacă drepturile salariale promise profesorilor nu vor fi acordate, a declarat liderul Federației sindicale „Spiru Haret”, Marius Nistor. Potrivit acestuia, profesorii intenționează în continuare să înceapă greva generală și să lase mediile neîncheiate pe semestrul I.

Proteste profesori la GuvernFoto: Hotnews

Declarațiile vin în contextul în care noul proiect de ordonanță de guvern, aflat acum în discuție, prevede că de la „data de 1 ianuarie 2022, salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”, după ce forma proiectului precedentă prevedea că salariile profesorilor vor fi înghețate în 2022.

Nistor acuză însă că această pătrime prevăzută este o „șmecherie” care se traduce într-o creștere medie de 50 de lei.

„Nu accept să fiu prostit în față, nu vom opri acțiunile de protest anunțate. Pătrimea oferită este o pătrime din diferenta salarială 2021 față de 2022. Deci nu vorbim de o creștere salarială de 8%, ci de 4% în medie, adică o creștere medie de 50 lei. Or asta inseamnă o bătaie de joc la adresa întregului corp profesoral. Sunt categorii care nu vor primi absolut nimic”, a declarat Nistor, pentru HotNews.ro.

„S-au chinuit o noapte întreagă să faca rost de 1 miliard, chipurile. E o șmecherie”, a adăugat el.

El a adăugat că „o să prorogăm și noi începerea școlii din 3 ianuarie”, făcând referire la faptul că alocarea a 6% din PIB pentru Educație a fost prorogată de 11 ori, și că situațiile școlare vor rămâne neîncheiate.

„Există cele mai mari șanse sa nu începem” școala pe 3 ianuarie, a spus el.

El s-a declarat nemulțumit și de faptul că astăzi liderii sindicali au fost chemați la o întâlnire la guvern cu consilierul de stat Mădălina Turza, care a avut mandat „să ne asculte”. Aceasta le-a garantat că va avea loc o întâlnire și cu premierul Ciucă.

Potrivit lui Nistor, 70% dintre membrii federațiilor sindicale doresc începerea grevei generale.

Ce proteste sunt programate

Potrivit comunicatului de joi, membrii principalelor trei federații sindicale din învățământ vor picheta, de luni, sediile Guvernului și prefecturilor, dacă salariile profesorilor vor fi înghețate, așa cum prevede proiectul de ordonanță al Executivului.

Pichetarea sediului Guvernului va începe la ora 12.30.

  • „Personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018”, afirmă aceștia în comunicat.