Școlile și grădinițele din București rămân în scenariul hibrid până la o decizie a Comitetului pentru Situație de Urgență București, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educației, Monica Anisie. "Dacă va decide să se treacă la scenariul online, vom trece la sistemul online. Luni, școlile și grădinițele vor fi în scenariul 2", a spus Anisie. Ea a precizat ulterior că, "cel mai probabil, de marţi cursurile vor trece în sistem online".

HotNews.roFoto: Hotnews

Indicele de incidență a cazurilor de COVID-19 la 14 zile a trecut de 3 la mia de locuitori în București, ajungând duminică la 3,02.

  • "Mâine, activitățile în școli și grădinițe se vor desfășura în scenariul 2, hibrid. După ce se convoacă Comitetul pentru Situație de Urgență, dacă ei decid să se treacă la scenariul online, vom trece la sistemul online.
  • (...) Părinții să stea liniștiți, activitățile se vor desfășura ca și până acum, până la o decizie a Comitetului pentru Sitații de Urgență. În absența unei astfel de decizii, școlile vor funcționa în scenariul 2 (n-r. elevii fac cursuri fizice și cursuri online, prin rotație)", a declarat Anisie, pentru HotNews.ro.

Ea a spus că a convocat inspectorii școlari din București pentru o ședință luni dimineață la ora 8.00.

"I-am convocat pentru a face planul de măsuri pentru desfășuraraea activităților didactice în sistem online - dacă există tablete peste tot și pentru a vedea dacă și ce probleme sunt", a precizat Monica Anisie.

Ministrul Educației a mai spus că au fost distribuite toate tabletele în școlile din București, la sfârșitul acestei săptămâni, după ce au zăcut câteva săptămâni în depozitele Inspectoratului Școlar București. Ea a precizat că este vorba despre 8.057 de tablete cerute de unitățile de învățământ în luna aprilie, când a fost făcut un necesar pentru elevi, astfel încât să poată învăța de acasă.

Ulterior, Anisie a spus într-o intervenție la Digi 24 că, "cel mai probabil, de marţi vor fi suspendate cursurile faţă în faţă, însă activităţile didactice vor continua în sistem online".

Dacă într-o anumită zonă rata de infectare trece de 3 cazuri la mia de locuitori, atunci toate școlile pot trece în scenariul online.

Ce prevede ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației:

  • "La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi de numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2”.

Ce restricții ar putea fi instituite în București

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă în România din 15 octombrie prevede instituirea unor noi restricții în cazul în care într-o localitate este depășită rata de infectare de 3 cazuri la mie, așa cum s-a întâmplat duminică în cazul Capitalei, dar acestea nu intră automat în vigoare. Conform HG, Comitetul pentru Situații de Urgență București ar trebui să se întrunească în cel mult 48 de ore.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii București, Mariana Stancu-Țipișcă, a declarat pentru HotNews.ro că până la această oră nu a fost convocată o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență.

Ce prevede hotărârea adoptată miercuri de guvern pentru situațiile în care într-o localitate este depășită rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori:

  • Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maxim 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.
  • Direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

Restricțiile prevăzute:

  • Se consideră necesară instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.
  • De asemenea, este prevăzută reducerea progresivă a activității restaurantelor, cafenelelor, teatrelor, cinematografelor, până la închiderea acestora în localitățile unde indicele de infectare trece de 3 la mia de locuitori.