La finalul lunii mai, în România erau peste 234.000 de copii fără acces la școala online, însă acum lucrurile "s-au mai îmbunătățit", afirmă ministrul Educației, Monica Anisie. Ea susține că la acest moment în cele 453 de localități care vor începe școala în scenariul galben sau roșu există în jur de 5.000 de elevi fără laptop sau tabletă.

La laptopFoto: PhotoExpress

Întrebată, miercuri seară, la Digi 24, câți copii din cele 453 de localități care vor începe școala în scenariul galben sau roșu nu au un laptop sau tabletă, Anisie a spus că sunt în acestă situație 4.925 de elevi.

"La acest moment, din ce am discutat cu directorii școlilor (...) sunt 4.925 de elevi fără laptop sau tabletă. Avem și o veste bună - din 9 septembrie vor fi trimise 82.000 de tablete achiziționate prin licitație, pentru că nu au fost contestații", a declarat Anisie.

Ulterior, întrebată câți copii din România nu au acces la educație, Anisie a spus că 234.000 de copii nu aveau un laptop sau o tabletă.

Ea a insistat că această situație era valabilă în luna mai, când Ministerul Educației a făcut o evaluare pentru necesarul de tablete, și că acum lucrurile s-au mai îmbunătățit, pentru că unii copii au fost ajutați de către diverse organizații sau de către primării să își cumpere dispozitive.

Ministrul Educaţiei susţinea sâmbătă că în urma licitaţiei desfăşurate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) există o companie care a câştigat licitaţia pentru asigurarea a trei loturi de tablete, iar firma este pregătită să înceapă distribuţia a 82.000 de astfel de dispozitive începând cu 9 septembrie, dacă licitaţia nu va fi contestată.

Ministrul Educaţiei a precizat că Inspectoratele Şcolare din fiecare judeţ au făcut un necesar pe care l-au transmis ministerului de resort şi astfel s-a ajuns la organizarea unei licitaţii pentru 250.000 de tablete.

Ea a precizat că şcolile şi autorităţile locale pot cumpăra tablete pentru elevi, iar banii vor fi decontaţi din fonduri europene, existând o alocare pentru jumătate de milion de tablete.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a cerut recent premierului Ludovic Orban demiterea preşedintelui ONAC, întrucât licitaţia pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete nu poate fi finalizată la timp. ”Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitaţiei, după atâtea luni în care toate instituţiile implicate, mai puţin ONAC, au luat toate măsurile ca procedura să fie încheiată în termenele stabilite”, a transmis Anisie.

Ulterior, premierul Ludovic Orban a declarat că este posibil să îl demită pe directorul Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC), aşa cum a cerut ministrul Educaţiei, Monica Anisie, din cauza problemelor legate de licitaţia pentru tabletele elevilor, precizând că este nemulţumit de modul în care s-au derulat mai multe proceduri de licitaţie.