Incidenta bolilor aparatului digestiv este semnificativa si vizeaza toate categoriile de varsta. Capsula endoscopica, una dintre cele mai noi si eficiente metode de investigare a intregului tub digestiv, realizeaza, in numai opt ore, 50.000 de imagini si poate detecta leziuni de pana 0,1 milimetri. Acest tip de investigatie ii scuteste pe pacienti de neplacerile metodelor clasice si poate fi folosita in diagnosticarea unei largi game de afectiuni de la nivelul esofagului, intestinului gros si colonului.

Despre avantajele acestei metode de investigatie am discutat cu Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterologie, cu competente in endoscopie digestiva si ecografie generala.

Vezi si raspunsurile dnei dr. la intrebarile cititorilor: Diagnostic: Reflux, varice, Crohn, colon iritabil, colita ulcerativa, cancer. Medicul Sandica Bucurica a discutat online despre tulburarile gastrointestinale si videocapsula-detectiv in organism.

Reporter:Care sunt avantajele folosirii capsulei endoscopice, comparativ cu metodele clasice?

Dr. Sandica Bucurica: Metodele clasice de investigatie a tubului digestiv pot presupune fie metode radiologice, fie metode endoscopice, care sunt invazive. Videocapsula nu nu prezinta nici un risc de iradiere, nu prezinta disconfort pentru pacient, nu este deloc dureroasa, are indicatii foarte clare si, de asemenea, permite vizualizarea unor leziuni mai mici, ce pot fi scapate la endoscopia clasica, spre exemplu, sau permite vizualizarea intestinului subtire, care este mai greu accesibil prin enteroscopie, aceasta avand, de asemenea, indicatii foarte clare.

Reporter:Cum functioneaza capsula endoscopica?

Dr. Sandica Bucurica: Capsula endoscopica, in functie de organul caruia ne adresam, are un capat care filmeaza, sau doua capete. Spre exemplu, capsula pentru esofag si intestin subtire are un capat care filmeaza, deci are o singura minicamera video incorporata si inregistreaza doua imagini pe secunda. Capsula pentru colon are doua capete, doua minicamere. Astfel, ea ajunge sa fimeze patru imagini pe secunda. Este prevazuta cu o baterie care dureaza opt ore, in special cea de intestin subtire si de colon, si astfel se inregistreaza patru imagini pe secunda, timp de opt ore.

Reporter:Ce dimensiune are capsula?

Dr. Sandica Bucurica: Dimensiunile capsulei sunt asemanatoare unui comprimat de vitamine, sunt usor de inghitit. Ele au fost administrate inclusiv la copii.

Interviu cu Sandica Bucurica, medic gastroenterolog

Reporter: Ce categorie de persoane nu poate beneficia de investigatia cu o astfel de capsula?

Dr. Sandica Bucurica: In general copiii mici, care nu pot inghiti, persoanele care au tulburari de deglutitie, deci dificultati in a inghiti sau persoanele la care se stie ca exista stenoze, stransori, undeva la nivelul tubului digestiv, cu diametrul atat de mic incat sa nu permita trecerea videocapsulei. In general, aceste boli sunt cunoscute si, implicit, nu au indicatii de videocapsula.

Reporter: Ce tipuri de afectiuni pot fi diagnosticate in acest mod?

Dr. Sandica Bucurica: De la afectiunile esofagiene, cum ar fi varice esofagiene, esofagite, tumori de esofag, sau alte boli, prin capsula de esofag, la bolile intestinului subtire, in momentul in care avem suspiciuni sau boli dovedite cum ar fi boala Crohn, tumori, boala celiaca. Videocapsula este utila nu numai pentru diagnostic, ci si pentru supravegherea lor. Pentru colon, toata gama de afectiuni ale colonului, de la sindromul de intestin iritabil, ca diagnostic de excludere, bolile inflamatorii intestinale, boala Crohn, colita ulcerativa, polipi colonici, tumori de colon. La un moment dat, probabil va fi aprobata ca metoda de diagnostic in screeningul de cancer colorectal. De asemenea, si in bolile de colon este folosita si ca metoda de diagnostic, dar si ca metoda de supraveghere in bolile cronice.

Reporter: Are si dezavantaje?

Dr. Sandica Bucurica:Din punctul meu de vedere unicul dezavantaj al capsulei endoscopice este faptul ca nu poate preleva biopsii.

Reporter:Cum trebuie pregatit organismul pentru acest examen?

Dr. Sandica Bucurica: Ca pentru orice metoda imagistica, este absolut necesara pregatirea. Asta inseamna curatarea tubului digestiv cu anumite substante, care se beau dupa o anume schema, conform unui anumit protocol. Este un protocol de pregatire pentru intestinul subtire, un alt protocol de pregatire pentru colon. Consta in ingerarea unei cantitati mari de substante laxative, care permit, prin curatare, vizualizarea foarte buna a mucoasei. In timpul procedurii capsulei de colon, uneori este necesar sa mai administram anumite substante, care sunt folosite si ca vehicul pentru videocapsula.

Reporter: Este necesara efectuarea unei astfel de investigatii periodic, preventiv, sau sunt numai anumite situatii in care se impune acest lucru?

Dr. Sandica Bucurica: Situatiile sunt intotdeauna la indicatia medicului specialist, intotdeauna trebuie consultat un medic in prealabil. Investigatiile periodice se stabilesc in functie de tipul de boala, dar, daca ne adresam oamenilor sanatosi, atunci aceasta investigatie face parte din screening si probabil ca va fi introdusa in screeningul de cancer colorectal la persoanele peste 50 de ani si probabil ca se va stabili, la un moment dat, perioada la care trebuie repetata ca invetigatie, sau daca trebuie completata cu alte metode imagistice.