Miercuri a avut loc in capitala Italiei, la Primaria Romei, conferinta pe tema "Pactul social intre tigani si Institutii". Intrunirea a fost organizata de Opera Nomadi, cea mai mare Asociatie de tigani din Italia, infiintata in 1966. Au participat: Laura Boldrini, purtator de cuvant al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, reprezentanti ai Parlamentului italian si ai primariei Romei, lideri ai tiganilor proveniti din diverse tari, care locuiesc in Italia. Din partea comunitatii romanesti au participat si au luat cuvantul: consulul Romaniei la Roma, Cosmin Dumitrescu, Giancarlo Germani, presedinte al Partidului Romanilor din Italia, Mioara Miclescu, reprezentanta a tiganilor romani care traiesc in Italia.

Fara a cunoaste cu mare exactitate situatia reala, Massimo Conversi, presedintele Asociatiei Opera Nomadi, a adus ca exemplu pozitiv integrarea tiganilor in Romania: "Acolo tiganii traiesc in case, nu exista tabere, ca in Italia". Apoi a adaugat ca, din cei aproximativ 700.000 de romani care traiesc in Italia, numai 10% sunt de origine tiganeasca. Dintre ei, foarte multi traiesc in conditii dificile, chiar "20.000 nu sunt vaccinati". Exista, de asemenea, o noua generatie de tigani romani nascuti in Italia, care "nu au nicio intentie sa se intoarca in tara de origine si intentioneaza sa ramana in Peninsula".

Mioara Miclescu, tiganca din Craiova emigrata in Italia, este presedinta unei cooperative mestesugaresti care se ocupa de calcat. Ea a spus ca "tiganii sunt foarte rau priviti in Italia, iar uneori e si vina romanilor delincventi. Ne-am saturat sa mergem in metrou sa auzim: uite tiganca, atentie la tigani. Azi noi ne rusinam cateodata de faptele rele ale romanilor. Daca am venit aici, e pentru ca am vrut sa asiguram un viitor copiilor nostri. Noi, rromii, vrem sa lucram, de aceea am si infiintat cooperativa."

"In Italia este creata o anumita perceptie deformata a realitatii de catre presa si o parte din clasa politica", a declarat Laura Boldrini, din partea Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati. "E nevoie de o monitorizare atenta si constanta a presei italiene, urmata de o sensibilizare a ziaristilor din Peninsula".

Statul roman ii priveste pe toti cetatenii sai in mod egal, indiferent de etnie, a aratat consulul Cosmin Dumitrescu. El a facut apoi o referire directa la presa din Peninsula, care nu este intotdeauna obiectiva, mai ales in ultima perioada. A tinut sa precizeze ca delincventa nu are nationalitate, iar romanii in Italia trebuie sa se bucure si de drepturi, in calitate de cetateni comunitari, respectand, in acelasi timp, obligatiile care deriva din statutul lor.