Michel Houellebecq, considerat cel mai mare scriitor francez in viata, a primit, luni, Premiul Goncourt - cea mai prestigioasa distinctie literara franceza. Michel Houellebecq a fost premiat pentru romanul "La carte et le territoire" ("Harta si teritoriul"), a anuntat juriul parizian, potrivit AFP.

Michel HouellebecqFoto: Reuters

Romanul lui Michel Houellebecq recompensat cu Premiul Goncourt 2010 urmeaza sa fie publicat in Romania, la inceputul anului viitor, de Editura Polirom (traducerea apartinandu-i lui Daniel Nicolescu), potrivit unui comunicat al editurii, remis HotNews.ro.

Michel Houellebecq s-a nascut la 26 februarie 1958 la Reunion (teritoriu francez din sudul Africii). Tatal sau (ghid montan) si mama (medic anestezist) au fost dezinteresati de cresterea si educatia sa, potrivit site-ului oficial al scriitorului, iar la varsta de 6 ani, viitorul scriitor a fost incredintat bunicii din partea tatalui (al carei nume - Houellebecq, avea sa il preia ca pseudonim literar).

Debutul sau literar vine la varsta de 20 de ani, moment in care Michel Houellebecq incepe sa frecventeze si cercurile politice. In 1980, la 22 de ani, obtine si diploma de inginer agronom.

Tot in 1980, Michel Houellebecq se casatoreste cu verisoara celui mai bun prieten iar un an mai tarziu vine pe lume fiul sau. Divortul, care a survenit peste cativa ani, l-a adus in pragul depresiei, scriitorul fiind internat de cateva ori, pentru perioade scurte, in sanatorii de odihna.

Publicate in 1991, primele sale poeme au trecut neobservate, potrivit Wikipedia.org. Faima avea sa vina odata cu primul roman, "Extinderea domeniului luptei", remarcat de revistele literare si care l-a transformat intr-unul dintre varfurile generatiei sale literare.

Urmatorul roman, "Particulele elementare" (1998) cunoaste un succes si mai mare, iar "Platforma" (2001) ii aduce faima internationala, transformandu-l in cel mai cunoscut scriitor francez din ultimele decenii si aducandu-i oferte de traducere din peste 30 de tari.

In anul 2001, scriitorul a fost implicat intr-un imens scandal, dupa ce a afirmat, intr-un interviu, ca "religia cea mai tampita este totusi islamul". Actionat in judecata de liderii comunitatii musulmane din Franta, a fost in cele din urma achitat.

In urma scandalului, scriitorul s-a retras pentru cativa ani in Irlanda, iar mai tarziu in Spania, insa si-a exprimat intentia de a reveni sa locuiasca in Franta.

Romanul "Posibilitatea unei insule", publicat la 31 august 2005, a fost vandut numai in Franta, in prima saptamana de la aparitie, in 200.000 de exemplare. Romanul a fost lansat simultan in Franta, Germania, Italia si Spania si s-a aflat pe lista finala de nominalizari a premiului Goncourt din acel an, fiind recompensat cu premiul Interallie pe 2005.

Alaturi de Bernard-Henri Levy, Michel Houellebecq publica in octombrie 2008 un volum de corespondenta - "Ennemis publics" ("Inamici publici"), reunind un schimb de scrisori, pe teme variate, derulat pe parcursul a sase luni. Volumul are un prim tiraj de 130.000 de exemplare si este considerat in Franta revelatia toamnei editoriale.

Considerat cel mai mare scriitor francez in viata, Michel Houellebecq este unul dintre cei mai cititi autori din intreaga lume.