Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul "Vorbele memorabile" ale lui Petre Tutea citite de actorul Valentin Uritescu. Vorbele de duh ale lui Petre Tutea sunt ca "apele revarsate" care cind s-au retras "au lasat in urma, cristaline, slefuite de patima, suferinta si inteligenta, cateva sute de vorbe memorabile.“

"Pentru cei care l-au vazut pe Tutea la televizor raspunzand intrebarilor puse de acei care stiau cine e Tutea si cat de personal se exprima, acele emisiuni vor ramane pentru totdeauna in mintea si sufletul lor, prin uimirea si fascinatia care te copleseau cum il vedeai si ascultai. Si daca auzul este modalitatea senzoriala cea mai strans legata de intelect si daca ascultarea vorbirii altuia este si o vorbire interioara proprie, pentru mine, ca actor, care isi invata rolurile vorbind tare - nu le poti insusi decat ascultand cum suna, lectura pentru sine fiind insuficienta - propunerea editurii Humanitas Multimedia de a imprima pe un disc stralucitor si fermecat vorbele memorabile ale lui Tutea a fost o vie emotie. Imi asumam o mare responsabilitate.

Doamne Maica a Domnului, mi-am zis, da-mi putere si pricepere ca ascultarea vocii mele sa fie pe placul vorbirii VOASTRE interioare, ca impreuna sa va delectati de scliparul spiritului maiestru, de forta si substanta ideilor, spontaneitatea si marea originalitate a acestui Socrate al romanilor.", spune Valentin Uritescu despre marele roman Petre Tutea.

Petre Tutea s-a nascut la 6 octombrie 1902 in satul Boteni, Muscel, in familia unui preot. Dupa absolvirea liceului urmeaza Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, Universitatea Humboldt din Berlin unde studiaza formele de guvernamant. Termina ca doctor in economie politica si drept si devine discipol al lui Nae Ionescu.

A aderat la miscarea legionara si a detinut functia de Sef de Serviciu si apoi Director in Ministerul Economiei Nationale in timpul Guvernului National-Legionar instaurat dupa 6 septembrie 1940.

Venirea comunistilor la putere a insemnat pentru Petre Tutea ani de inchisoare si munca silnica. Este arestat si condamnat mai intai la 5 ani inchisoare (1948-1953), apoi la 18 ani de munca silnica din care a executat 8 ani in aceasta faza (1956-1964) in diverse penitenciare (Bucuresti, Jilava, Ocnele Mari), dar mai ales la Aiud unde era concentrat grosul varfurilor legionare, fiind eliberat in anul 1964 cu sanatatea zdruncinata in urma torturilor indurate:

Tinut continuu sub observatia securitatii comuniste dupa eliberarea sa din inchisoare, Petre Tutea a suferit enorm, dar cu stoicism, sicanele repetate ale acestora. Petre Tutea s-a stins din viata lucid, in ziua de 3 Decembrie 1991, intr-o rezerva a spitalului "Cristiana" din Bucuresti .