Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa vizitati, incepand cu data de 16 noiembrie, o mini-expozitie dedicata lui Stefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea caruia se implinesc o suta de ani. Expozitia deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic in expozitiile permanente ale MNAR, informeaza siteul institutiei muzeale.

Expozitia 'Florile lui Luchian'Foto: MNAR

Selecţia de 11 naturi statice cu flori, care va putea fi admirată în cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă, pune în evidenţă stilistica ultimilor ani de creaţie ai artistului, potrivit sursei citate.

"A vedea florile lui Luchian fără a şti ce se află în spatele frumuseţii lor ar echivala cu gestul de a smulge dinlăuntrul corolei anemonelor grăuntele de frig, de noapte, care face ca petalele să ardă şi mai intens. Despărţirea creaţiei lui Luchian de suferinţa lui ne-ar priva de cel mai clar exemplu în pictura noastră că suferinţa nu dă talent, dar pune un om talentat la o răspântie de unde poate ieşi un învins sau un învingător", observa filosoful Octavian Paler, citat în comunicat.

Expoziţia va fi deschisă până pe 1 aprilie 2017.