Angajatii Operei Nationale Bucuresti au continuat protestele joi. Acestia au cerut demisia lui George Calin, numit miercuri de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, ca director general interimar. Reamintim ca George Calin a fost la conducerea ONB pana la inceputul lunii aprilie, cand a fost demis de acelasi ministru. Artistii au anuntat joi ca fac greva japoneza si spun ca vor continua protestele pana la demiterea directorului interimar, potrivit Mediafax.

Protest ONBFoto: Hotnews

Ministrul Vlad Alexandrescu a venit joi la Opera pentru a discuta cu nemultumitii. Acesta a anuntat ca va veni sa discute cu angajatii Operei inca de miercuri, dar nu a mai venit.

Soprana Sorina Munteanu a prezentat solicitarile angajatilor ONB, care au protestat, joi, la ONB.

"Noi dorim ca domnul George Calin, care nu era nevoie sa fie repus in functie, sa plece. Pentru domnul Kobborg avem toata stima in ceea ce priveste cariera sa de balerin. Aici este o disensiune in corpul de balet, balerinii au lucrat in tensiune si stres. Legat de contractele baletului, aceastea au facut obiectul unei plangeri penale. Nu este principala noastra preocupare. Principala noastra preocupare este ca sub presiune d-lui Kobbord, dumeavoastra ati schimbat de doua ori directiunea. Va solicitam sa reveniti la prima din optiunile dvs. Daca nu va este convenabil, sa acceptati macar sa alegeti dintr-o lista pe care v-o propunem noi. Noi preferam una din primele doua optiuni ale dumneavoastra. Suntem de acord sa trimiteti o echipa care sa ramana aici, dar nu cu aceasta conducere. Noi, de cand s-a instaurat conducerea lui Dinca si a domnului George Calin am avut doar probleme. Nivelul artistic a scazut dramatic. Va solicitam sa luati in considerare ideea de a face in numele ministerului o solicitare penala pentru abuz in serviciu a fostei conduceri. Va solicitam sa luati in considerare ca sunteti de acord cu dvs. E foarte buna ideea cu Tiberiu Soare, cu cei trei consilieri, dar nu conducerea asta. Kobborg si-a dat demisia o data", a declarat aceasta, citata de Mediafax.

"Nu suntem de acord cu modul in care Alina Coocaru si Kobborg au iesit in presa internationala si au manjit numele tarii si al ONB. Prin santajul pe care l-au practicat v-au adus si dumneavoastra atingere. Ieri s-a discutat si demisia ministrului. Eu cred ca nu. E important ca cineva din mediul universitar intelege solicitarea noastra. Noi solicitam cu tarie demisia domnului Calin.", a adaugat soprana Sorina Munteanu.

Mai multi angajati ai Operei s-au plans si de faptul ca Johan Kobborg cerea balerinilor sa vorbeasca exclusiv engleza. Vlad Alexandrescu a replicat: "In general folositi limba romana. Pentru eleganta, puteti sa folositi si cuvinte in engleza, nu e o ineleganta intr-un stil si limbaj de colaborare. Trebuie sa va simtiti la dumneavoastra acasa. Documentele sunt intocmite in limba romana. Daca un artist nu cunoaste limba romana, e problema lui".

Tiberiu Soare a participat si el joi, la protest, si i s-a adresat Ministrului Culturii: "Am inceput sa primim atentionari ca se vor retrage acele piese puse de domnul Kobborg. Eu si Vlad Conta am facut tot ce este supraomeneste sa se dea toate spectacolele, asa cum le-am gasit programate. Nu poti sa dai lucrurile peste cap. Ceea ce a incercat dl Kobborg sa faca a fost o actiune impotriva stagiunii pe care el insusi o constuise pentru a demonstra ca fara el intregul edificiu al baletului se prabuseste. Eu si cu Vlad Conta am incercat sa mentinem toate spectacolele din ultimele 2 saptamani. Cel mai mare pericol este transformarea lui in altceva decat in teatru de repertoriu. Toti cei de fata traiesc pentru a da spectacole. A nu da un spectacol este un lucru extrem de grav pentru un artist. Vii daca ai litiaza renala, daca ai o criza de bila. Vii. Ceea ce s-a intamplat aseara a fost ceva ingrozitor, nu o demonstratie de forta. Gestul de aseara a fost un gest de o gravitate extrema", a declarat Tiberiu Soare, citat de Mediafax.

Vlad Alexandrescu a spus, in final: "Cred ca am inteles multe din cele pe care le-ati spus. Va multumesc ca mi le-ati spus sincer. Vreau sa aveti incredere ca ceea ce gandesc v-am spus si eu sincer, nu sunt manat de alte interese. Tot ceea ce am facut si fac, o fac din constiinta si incercarea de a aduce un alt stil in conducerea Ministerului Culturii. Aici v-ati lovit de niste probleme pe care le aveati de mult si au iesit acum la suprafata. Faptul ca sunt aici inseamna ca am inceput deja sa le tratam. Ma intorc acum la minister si ma gandesc foarte serios la tot ce mi-ati spus. Sunt foarte preocupat. Va rog sa credeti ca asta e deschiderea mea, sa ma credeti pe cuvant. De la ministerul Culturii, acest parteneriat exista".

Angajatii Operei au spus ca vor continua protestele pana la demiterea lui George Calin.

Peste 200 de angajati ai Operei Romane s-au adunat miercuri in Sala Mare a Operei si au cerut demisia Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, dupa ce acesta a anuntat ca George Calin se intoarce la Opera si va asigura interimatul timp de 3 luni, iar apoi postul de director va fi ocupat de "un nou manager de talie internationala". Acestia s-au solidarizat cu Vlad Conta si Tiberiu Soare, numiti de ministrul Culturii la conducerea Operei in urma cu cateva zile si destituiti marti, dupa ce Alina Cojocaru si Johan Kobborg au fost inlaturati de la Opera.

Informatie de context

Reamintim ca directorul artistic Johann Kobborg a fost inlaturat de la Opera in urma unui blitk-krieg al directorului Tiberiu Soare, sub privirile ingaduitoare al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Kobborg, numit coordonator al baletului operei in 2013, a demisionat, in urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, care este din 4 aprilie director interimar al Operei Nationale Bucuresti. Ulterior, balerina Alina Cojocaru si alti balerini straini au fost huiduiti de angajati romani ai Operei, care au strigat "Afara cu strainii din tara!".

Acestia au reclamat faptul ca majoritatea dansatorilor cu care colaboreaza Johan Kobborg sunt straini, iar acestia sunt platiti cu salarii mult mai mari decat artistii autohtoni.

Contestatarii lui Johan Kobborg, actuali dar si fosti angajati ai Operei, s-au plans inclusiv faptul ca atat Kobborg, cat si balerinii straini vorbesc in limba engleza.