Fundatia Gabriela Tudor prezinta, in premiera, in Romania NAMAEGANAI (Nu este nici un nume), un spectacol de dans contemporan 100% japonez, realizat de coregraful Zan Yamashita in colaborare cu dansatorul Kim Itoh. Evenimentul are loc miercuri, 28 octombrie, ora 19:30, si este organizat in parteneriat cu Centrul National al Dansului si prezentat in cadrul showcase-ului artistic romano-japonez Eastern Connection, organizat de Fundatie, precizeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Spectacol japonez NAMAEGANAIFoto: Fundatia Gabriela Tudor

Kim Itoh (n. 1964) si Zan Yamashita (n. 1970) fac parte din avangarda scenei de dans contemporan din Japonia. Ambii artisti sint influentati de asa-numita „a treia generatie de butoh” – o dezvoltare a dansului contemporan japonez incepind din 1990, si au lucrat pe plan international din 2000. Zan Yamashita este autor al unui numar important de piese experimentale, cu un stil propriu, cunoscut in special pentru modul unic in care lucreaza cu textul.

Sustinut de prezenta performativa intensa a lui Kim Itoh, concentrat pusa in scena de Yamashita intr-o coregrafie plina de precizie, spectacolul NAMAEGANAI (Nu este nici un nume) este un univers de cuvinte si miscari care confrunta treptat diverse teme problematice din societatea japoneza contemporana. Piesa spune povestea unui dansator care lucreaza in acelasi timp ca zugrav si isi priveste viata cu dezaprobare si nemultumire. Emanind din microcosmosul problemelor sale personale, spectacolul se deschide pentru a integra un context mai larg si numeroase dispute care invadeaza astazi societatea japoneza. 90% din episoadele spectacolului sint bazate pe evenimente reale.

Intre piesele cele mai importante semnate de Zan Yamashita se numara “The Sailors” cu dansatori performind pe o pluta in balans sau trilogia formata din piesele “It is written there” - “Invisible man” – “It’s just me coughing”, care exploreaza relatia dintre limbaj si corp, si cu ultimul spectacol premiat cu “Kyoto Art Center Theatre Award” in 2004. Zan Yamashita lucreaza deseori cu artisti din discipline diferite intr-o abordare care juxtapune tensiunea dintre text si expresia fizica. Spectacolele sale au fost prezentate la Live Arts Bangkok, Kunsten Festival des Arts (Belgia), Festivalul International de Dans Contemporan si Performance de la Istanbul, la TBA Festival (Portland). In ultimii ani Zan Yamashita a fost implicat in mai multe proiecte colaborative cu artisti straini, din 2013 participind si la proiectul de colaborare romano-japoneza Eastern Connection in cadrul caruia este prezent in Romania.

Evenimentele platformei de colaborare Eastern Connection la Bucuresti se desfasoara in perioada 24 octombrie – 13 noiembrie, iar intre capetele de afis se mai numara un eveniment special dedicat personalitatii coregrafului butoh Kazuo Ohno, cu proiectii de filme prezentate in premiera in Romania (2 noiembrie), si premiera spectacolului ZMEUL sau Ce este dansul contemporan? (12-13 noiembrie), semnat de coregraful Cosmin Manolescu, cu participarea lui Zan Yamashita in calitate de performer, o productie rezultata din colaborarea romano-japoneza in cadrul proiectului.

Biletele se pot achizitiona on-line de pe www.tomtix.ro sau cu 30 de min. inainte de inceperea spectacolului la Sala Stere Popescu, Bd. Marasesti, 80-82. Pret bilet: 25 lei intreg/ 15 lei redus (elevi/ studenti/ pensionari).

Eastern Connection 2013-2015 este un program initiat de Cosmin Manolescu, organizat de Fundatia Gabriela Tudor in parteneriat cu Festivalul Dance New Air, Tokyo, si finantat de The Saison Foundation, Tokyo. Partener asociat in Japonia este Centrul International de Arta din Kinosaki.

Proiect cultural finantat in cadrul Programului cultural „Esti Bucuresti” al ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti.