Dosarul de candidatura al Ansamblului Brancusi din Targu-Jiu pentru inscrierea in patrimoniul mondial UNESCO a fost retras la decizia statului roman, dupa ce a primit recomandarea de neinscriere din partea acestei organizatii, documentele pentru nominalizare urmand sa fie completate si redepuse.

Poarta SarutuluiFoto: USER UPLOADED

Cu ocazia celei de-a 39-a sesiuni a sa, care a avut loc la Bonn, Germania, in perioada 28 iunie - 8 iunie, Comitetul mondial UNESCO a facut o recomandare de neinscriere a dosarului de candidatura a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu-Jiu, o opera a sculptorului Constantin Brancusi, potrivit unui comunicat transmis de Institutul National al Patrimoniului (INP), citat de Mediafax.

INP face aceasta precizare ca urmare a aparitiei in presa a informatiilor potrivit carora dosarul de nominalizare a Ansamblului Brancusi a fost respins de la inscrierea pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Recomandarea de neinscriere data de Comitetul mondial UNESCO nu este o procedura exceptionala, spune INP, ea fiind aplicata si de alte state care au considerat ca ar putea avea mai multe sanse pentru propunerile lor in sesiunile viitoare.

Daca nu s-ar fi luat decizia de a retrage dosarul, iar acesta ar fi fost respins, exista riscul ca opera lui Constantin Brancusi sa nu fie inclusa niciodata pe lista patrimoniului mondial, potrivit INP.

In conformitate cu regulamentele si procedurile aferente sesiunilor Comitetului Patrimoniului Mondial cuprinse in Ghidul Operational privind implementarea Conventiei UNESCO 1972, inainte de sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial, toate documentele de lucru, inclusiv proiectele sale de decizii se publica, astfel incat fiecare stat parte sa isi formuleze pozitiile.

In documentele de lucru ale celei mai recente sesiuni a comitetului UNESCO, dosarul de candidatura propus de Romania a primit recomandarea de neinscriere, nu decizia de neincludere, mai spune INP.

Dupa publicarea acestei recomandari si urmare a unor consultari nationale cu specialistii care au lucrat efectiv la intocmirea dosarului, partea romana a luat hotararea de a retrage dosarul de nominalizare, decizia permitand pastrarea sanselor unei revizuiri a dosarului, in vederea depunerii lui spre aprobare intr-o sesiune viitoare.

In perioada imediat urmatoare, expertii nationali in domeniu se consulta cu experti UNESCO si ICOMOS (The International Council on Monuments and Sites), astfel incat dosarul sa fie completat, revizuit si redepus spre evaluare in cadrul unei noi sesiuni a Comitetului UNESCO.

Oficialii Institutului National al Patrimoniului sunt optimisti privind sansele dosarului, avand in vedere ca Declaratia de valoare universala a Ansamblului Brancusi a fost acceptata de ICOMOS, potrivit aceluiasi comunicat.

Romania a transmis, in octombrie 2014, dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu-Jiu la Comitetul patrimoniului mondial UNESCO. Documentatia a fost elaborata de INP, impreuna cu specialisti in domeniul operei brancusiene si beneficiind de sprijinul autoritatilor locale din Targu-Jiu.

Toti factorii de decizie implicati in procesul de elaborare si transmitere a Dosarului de nominalizare isi afirma angajamentul de a colabora in vederea prezentarii si promovarii Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu-Jiu la justa sa valoare universala exceptionala, potrivit aceluiasi document.

Ansamblul Brancusi a fost inclus in 1991 pe lista tentativa.

Din Romania, in prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se afla Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (inscrisa in 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Manastirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetatile dacice de la Orastie (1999), bisericile maramuresene din lemn (1999) si centrul istoric al orasului Sighisoara (1999).

Deciziile UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura privind patrimoniul mondial) au de cele mai multe ori si o mare miza economica, deoarece clasarea siturilor faciliteaza deblocarea finantarii in vederea lucrarilor de conservare a acestora si aduce o crestere a numarului de turisti. Principala provocare a UNESCO este insa conservarea siturilor aflate in pericol din cauza lipsei de ingrijire, a practicarii turismului necontrolat si a dezvoltarii unor activitati economice cu consecinte devastatoare asupra mediului.

Potrivit site-ului Institutului National al Patrimoniului, Ansamblul de la Targu-Jiu este o capodopera a geniului creator uman, datorata unuia din promotorii de frunte a artei moderne. Ansamblul realizat in Romania este singura lucrare de arta monumentala de amploare creata de Constantin Brancusi care avea la data conceperii ansamblului (1935 - 1936) o recunoastere mondiala.

Intregul ansamblu monumental este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial. Componentele ansamblului sunt situate de-a lungul arterei de circulatie "Calea Eroilor", avand o lungime de 1,5 kilometri cu orientarea generala est-vest. Componentele ansamblului sunt: Masa tacerii - situata in gradina publica langa malul raului Jiu, realizata in 1938 din piatra (calcar de Bampotoc) si inconjurata de 12 scaune de piatra rotunde (in forma de clepsidra) -, aleea scaunelor - 24 scaune din piatra, patrate (in forma de clepsidra), dispuse de o parte si de alta a aleii in grupuri de cate trei, fac legatura inte grupul Mesei tacerii si Poarta sarutului situata spre est, la intrarea in parc, fiind realizata intre 1937 si 1938 -, Poarta sarutului - un portal de mari dimensiuni din travertin, fiind realizata intre 1937 si 1938 - si Coloana - situata in parcul cu acelasi nume, considerata in general componenta cea mai importanta a ansamblului.

Axa "Calea Eroilor" are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizata in 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Nationala a Femeilor Romane din Gorj, condusa de Arethia Tatarescu, sotia primului-ministru liberal Gheorghe Tatarescu.

Constantin Brancusi (nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, la Paris) a fost un sculptor roman cu contributii majore la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Figura centrala in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.