„Văd această lucrare ca o contribuție la dezbaterea dezinhibată a istoriei recente, deci o intervenție, deschis și asumat civic-liberală, in direcția a ceea ce Jürgen Habermas numeste utilizarea publică a istoriei.” – Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu si Marius StanFoto: Hotnews

„Efigii ale unei cosmar istoric” este o carte compusa dintr-o serie de portrete ale liderilor si activistilor comunisti, cei mai multi facand parte din generatia imediat post-stalinista. Dupa cartile in care Vladimir Tismaneanu se ocupa de figurile lugubre ale stalinistilor pur-sange, creatori ai negrei terori din anii 50, volumul de fata desluseste si lamureste continuitatea intretinuta, in anii ce au urmat, de liderilor puterii comuniste cu stalinismul si leninismul.

Unii dintre ei fac parte dintre acei comunisti despre care se spunea ca au „fata intoarsa catre popor”, in fond arivisti, ambitiosi, capabili de absolut orice compromis pentru a ramane in apropierea cercului ingust al puterii. Cu totii insa sunt inlemniti in leninismul originar al partidului. Au slabiciuni umane, uneori sunt des-figurati de sistem, unii sunt rafinati sau vor sa fie considerati “altfel” decat stalinistii odiosi. Toti traiesc insa in umbra dictaturii, acceptand-o, validand-o.

Acesta pare a fi si una dintre mizele puternice ale acestei carti, a arata tensiunea intre un comunism care dorea la un moment dat sa isi puna o masca peste figura totalitara si de a expune uneori o „fata umana”, acceptabila maselor, si realitatea profunda a unui leninism nedezmintit, remanent. Leninismul si, intr-o masura, stalinismul par a fi ramas in centrul puterii comuniste totdeauna, asemenea unor desee toxice, iradiante, nedegradabile, disimulate uneori de comunismul nationalist sau de aparenta independenta a regimului.

O parte importanta din carte este dedicata intelectualilor slujnici ai Partidului, implicati in jocurile de putere, ramasi, unii, cu o imagine nemeritat de ambigua, de ambivalenta, in societatea romaneasca post-decembrista. Vladimir Tismaneanu face serviciul de a-i „reabilita” la demnitatea originala, de slujitori supusi ai dictaturii.

Prin aceste portrete Vladimir Tismaneanu reuseste insa sa ofere cititorului si un tablou al luptei pentru putere si al felului cum era exercitata puterea in Partid si in institutiile statului comunist. Pentru istoricul interesat de mecanismele oculte ale puterii comuniste, cartea va fi de referinta. Foarte interesant de urmarit, de pilda, este tensiunea intre vechii comunistii, ilegalistii, si cei veniti mai tarziu, coborasurile si urcarile pe panta puterii ale unora si altora. Unii dintre ei – Iliescu, Cozmanca, Paunescu s.a. – au avut un destin post-decembrist, au continuat sa conduca sau sa fie foarte influenti in noua putere. Povestea lor a fost legata cu un nod indestructibil de comunism. Din pacate pentru noi toti.

„Efigii ale unei cosmar istoric” de Vladimir Tismaneanu – Humanitas, 2015

Urmariti mai jos o discutie cu Vladimir Tismaneanu si Marius Stan despre:

- cum functioneaza memoria lui Vladimir Tismaneanu,

- caznele la care e supus intelectualul public in Romania

- libertate pozitiva si negativa

- povestea cartii „Efigii ale unei cosmar istoric”

Citeste intreg articolul si urmareste discutia cu Vladimir Tismaneanu si Marius Stan