Organizaţia Mondială a Sănătălii (OMS) a îndemnat la prudenţă în folosirea termenilor utilizaţi la definirea evoluţiei virusului SARS-CoV-2, în contextul în care comitetul său de urgență se va reuni luna viitoare pentru a decide dacă menţine sau nu alerta maximă legată de COVID-19, relatează AFP și News.ro.

Michael Ryan alaturi de Tedros GhebreyesusFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Michael Ryan, directorul OMS pentru urgențe sanitare, şi-a exprimat speranţa într-o conferinţă de presă ce a avut loc marţi la Geneva ca acest Comitet să-i dea „sfaturi pozitive” directorului OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, căruia îi revine decizia finală dacă mai există sau nu o urgență sanitară de amploare internaţională din cauza COVID-19.

OMS a decretat această alertă maximă la 30 ianuarie 2020, când lumea înregistra 100 de cazuri şi niciun deces din cauza Covid-19 în afara Chinei. Doar abia după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus a catalogat situaţia drept „pandemie”, în martie 2020, lumea şi-a dat seama de gravitatea ameninţării sanitare.

„Nu suntem un întrerupător pentru a trece automat la o situaţie endemică. Este mult mai probabil să trecem (...) de la un drum accidentat la un model mai previzibil”, a subliniat Michael Ryan.

Ryan a îndemnat la prudenţă în alegerea cuvintelor.

De ce îndeamnă OMS la prudență în privința COVID-19

„Cred că există o neînţelegere. Foarte adesea, virusurile respiratorii, de exemplu al gripei, nu prezintă o fază endemică”, a subliniat el. „Ele trec de la o pandemie la niveluri de activitate foarte slabă, prin eventuale epidemii de sezon sau epidemii anuale sau semestriale”, a declarat Michael Ryan.

În privinţa SARS-CoV-2, care este un virus respirator, OMS se aşteaptă ca el să treacă „la o fază de incidenţă slabă cu eventuale vârfuri, mai ales în anumite anotimpuri, în care oamenii „stau în case şi imobile din cauza frigului”, a declarat Michael Ryan.

Însă el a subliniat că virusul nu va dispărea.

„Noi nu îl eliminăm, iar virusul SARS-CoV-2 va intra în panteonul virusurilor respiratorii, la fel ca virusul gripei” şi „va continua să provoace boli respiratorii importante”, a avertizat el.