Autoritatea națională de sănătate din China a anunțat miercuri că cei care au Covid dar sunt asimptomatici, dar și cei care au simptome ușoare pot sta în carantină la domiciliu, acesta fiind cel mai important semnal de până acum că Beijingul își pregătește populația pentru ideea conviețuirii cu coronavirusul, transmite Reuters.

COVID în ChinaFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

Cele mai multe cazuri de infecție cu coronavirusul sunt asimptomatice sau ușoare, nefiind necesar un tratament special, a precizat Comisia Națională de Sănătate într-un comunicat.

„Persoanele asimptomatice și cazurile ușoare pot fi izolate la domiciliu, în timp ce consolidăm monitorizarea stării lor de sănătate, și pot fi transferate la spitale desemnate pentru tratament în timp util dacă starea lor se înrăutățește", a precizat NHC.

Timp de aproape trei ani, China a gestionat COVID-19 ca pe o boală la fel de periculoasă ca ciuma bubonică și holera, dar începând de săptămâna trecută, înalți oficiali au admis că virusul are o capacitate redusă de a provoca afecțiuni grave, iar unii experți chinezi au sugerat că acesta nu este mai mortal decât gripa sezonieră.

Schimbarea protocoalelor de carantină reflectă ajustări ale măsurilor de prevenire și control în funcție de caracteristicile mutațiilor virusului, a transmis NHC.

Izolarea la domiciliu pentru persoanele infectate reprezintă o schimbare semnificativă a regulilor sanitare.

Diferența față de măsurile luate în trecut este foarte mare. La începutul anului, comunități întregi au fost carantinate, uneori timp de săptămâni, după descoperirea chiar și a unui singur caz pozitiv.

În afară de anunțul privind relaxarea regulilor de carantină, un oficial al autorității naționale de sănătate a declarat, într-o conferință de presă, că vaccinurile contra COVID-19 din China sunt foarte sigure, iar beneficiile depășesc cu mult riscurile.