Va fi în curând ora prânzului şi într-un centru de vaccinare din Sofia aleile sunt pustii, în vreme ce unii vizitatori ezită încă. Dozele nu lipsesc, dar dezinformarea domneşte în Bulgaria, de departe cea mai puţin imunizată din UE, relatează France 24, potrivit Rador.

Coronavirus BulgariaFoto: RRphoto / Alamy Profimedia Images

În zorii celui de-al patrulea val de Covid-19, doar 15% din cele 6,9 milioane de locuitori sunt complet vaccinate, spre deosebire de media europeană de 53.3%, potrivit unui calcul făcut de AFP pe baza unor date oficiale.

Pe străzile capitalei, o pensionară spune că "nu are încredere în vaccinuri" făcute în grabă, în vreme ce un dulgher, cu ochi şugubeţi, mărturiseşte că se încrede în virtuţile "răchiei".

"Cred că toate astea sunt o invenţie pentru a răspândi panica", conchide Gheorghi Dragoev, un muncitor în construcţii de 45 de ani, în timp ce ia o gustare pe o bancă. "Şi dacă virusul există totuşi, voi reuşi să-l înving".

Braţ "magnetic"

De la începutul campaniei în Europa, "suntem invariabil ultimii", deplângea recent situaţia ministrul sănătăţii, Stoiko Kaţarov, spunând că bulgarii sunt prea "receptivi la teoriile conspiraţiei".

Autorităţile sunt chiar obligate să distrugă mii de doze sau să doneze din ele altor ţări, din Bosnia până la Bhutan. AFP, care a creat la jumătatea lunii martie în Bulgaria o unitate de verificare digitală, a consacrat de atunci jumătate din articolele sale coronavirusului.

Înregistrările video care arată că vaccinurile conţin cipuri care fac braţul "magnetic" au fost distribuite de mii de ori pe Facebook.

Alţii internauţi indică efecte secundare periculoase sau agită o pretinsă mobilizare în masă contra certificatului sanitar francez, deturnând imagini cu mulţimea care sărbătoreşte victoria Franţei la Mondialul de fotbal în 2018.

Aceste fake news-uri circulă în lumea întreagă, dar în această ţară din Europa de Est ele se răspândesc precum o dâră de praf de puşcă.

Pe acest teritoriu rusofil, Nelly Ognianova, profesoară la universitatea din Sofia, denunţă mâna Moscovei, al cărei vaccin Sputnik V nu a fost încă aprobat de organismul european de reglementare. "Nu este un secret că acest lucru face parte dintr-un război hibrid al Kremlinului", spune ea, referindu-se la uzinele de troli online.

"Nu este o decizie uşoară"

Jurnaliştii şi experţii "au o răspundere deosebită în neîncrederea faţă de vaccin", apreciază analista.

"Presa dă cuvântul specialiştilor" puţin competenţi în domeniu sau apără teze controversate. Şi asta "în numele pluralismului", dar în realitate "ei pun oamenii în pericol", se revoltă ea în faţa AFP.

Trebuie spus că unii dintre ei ocupă poziţii prestigioase, ca Atanas Mangarov, care conduce unitatea Covid din spitalul de boli infecţioase din Sofia, dar s-a discreditat în timpul crizei, respingând purtarea măştii, vaccinurile şi predicând odihna şi ceaiurile de plante împotriva virusului.

Katerina Nikolova, venită să primească a doua doză de Pfizer, povesteşte că s-a simţit debusolată în faţa opiniilor contradictorii de la televiziune. "Nu este o decizie uşoară", şopteşte ea.

În centrul acestei confuzii, cetăţenii nu pot căuta adevărul de partea autorităţilor, în care "nu au încredere", adaugă Parvan Simeonov, analist la înstitutul Gallup.

Rata scăzută de imunizare se explică şi printr-un "număr ridicat de infectări", spune el: foştii bolnavi "resping injecţia" pentru mai târziu, cum preconizează medicii.

Unele studii estimează într-adevăr că 2,5 milioane de persoane au putut contracta virusul, adică mult mai mult decât cifrele oficiale ale infectării (circa 430.000 de cazuri). În această ţară, cea mai săracă din UE, puţini sunt cei care sunt dispuşi să se supună la teste adesea foarte scumpe.

Nu există certificat sanitar, nici măsură de izolare: potrivit lui Simeonov, bulgarii nu-şi vor schimba atitudinea decât dacă "teama" faţă de Covid-19 creşte, un virus care a ucis aproape 18.300 de persoane de la apariţia pandemiei, adică una din cele mai ridicate rate ale mortalităţii din Europa.