Cea mai vaccinată țară din lume a închis școlile și le-a spus cetățenilor că nu au voie să se întâlnească decât dacă stau în aceeași casă, scrie Bloomberg. Nu aceasta este situația în care voiau să ajungă.

SeychellesFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

În ianuarie, Seychelles, un paradis tropical de lângă coasta estică a Africii dornic să-și repornească industria turistică, a demarat o cursă contracronometru pentru a-și vaccina cei aproape 100.000 de cetățeni.

Mai întâi a folosit o donație de vaccin contra Covid-19 de la compania chineză Sinopharm, apoi a primit o altă donație de Covishield, vaccinul făcut sub licență AstraZeneca în India. 57% dintre cei vaccinați au primit Sinopharm, iar restul Covishield.

Până acum, 62,2% din populația sa a primit două doze de vaccin, dar numărul de cazuri active s-a dublat în săptămâna care s-a încheiat pe 7 mai.

Guvernul nu a dat multe detalii despre creșterea numărului de infecții cu coronavirus, dar se știe că 37% au fost la cei care erau vaccinați complet, potrivit ministerului sănătății.

Apar, astfel, mai multe întrebări, iar unele dintre ele sunt de importanță globală. Cât de bolnavi sunt cei infectați? Ce vaccin au primit? Este tulpina B.1.351 – cea identificată în Africa de Sud, capabilă să evite protecția AstraZeneca – dominantă în acest arhipelag?

Dacă vaccinul Sinopharm se dovedește ineficient, asta ar fi o veste proastă pentru țări precum Zimbabwe, Indonezia sau Venezuela, toate folosind acest ser.

Dacă persoanele infectate au primit vaccinul Covishield, asta înseamnă că ar putea fi o problemă cu serul AstraZeneca, care reprezintă grosul programului Covax ce furnizează vaccinuri pentru cele mai sărace țări din lume.

Organizația Mondială a Sănătății, care ține legătura cu Seychelles, a spus că eșecul vaccinurilor nu poate fi constatat fără o evaluare detaliată și că lucrează la o astfel de analiză a situației, analiză care trebuie să ia în considerare factori precum tulpinile virusului și severitatea cazurilor.

Poate fi o altă explicație? Până acum, autoritățile din această națiune insulară au spus doar că bilanțurile au crescut după sărbătorirea Paștelui și că cei vaccinați iau mai puține precauții.

Oricare ar fi motivul, lumea are nevoie de răspunsuri, explică Daniel Lucey, profesor la facultatea de medicină Dartmouth Geisel.

”Ținând cont de folosirea pe scară largă la nivel internațional a acestor vaccinuri, există implicații globale pentru ceea ce se întâmplă acum în Seychelles. Trebuie văzut dacă este vorba de tulpina B.1.351 sau de o altă tulpină nouă cât mai curând posibil prin analize genetice pe scară largă”, a declarat Lucey.