Organizația Mondială a Sănătății, aflată în prima linie în lupta internațională împotriva pandemiei, va convoca marți grupul său de experți în vaccinare pentru a studia siguranța vaccinului AstraZeneca, a anunțat șeful agenției ONU, potrivit AFP.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

"Grupul consultativ al OMS pentru imunizare a examinat datele și este în contact strâns cu Agenția Europeană pentru Medicamente. Și ne vom întâlni mâine", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă, în timp ce mai multe țări au suspendat administrarea Covid-AstraZeneca ca măsură de precauție, după raportarea efectelor secundare.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat luni că va organiza o „ședință extraordinară” joi după ce mai multe țări au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza temerilor de cheaguri de sânge, adăugând că beneficiile vaccinului depășesc întotdeauna riscurile.

"Comitetul de securitate EMA va examina în continuare informațiile mâine (marți) și a convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie pentru a concluziona cu privire la informațiile colectate și orice altă acțiune care ar putea fi necesară", a declarat agenția cu sediul la Amsterdam.

Norvegia a anunțat luni moartea unei infirmiere cu vârsta sub 50 de ani, din cauza unei hemoragii cerebrale. Femeia fusese internată după ce a fost vaccinată anti-Covid cu produsul AstraZeneca, dar deocamdată nu s-a putut stabili vreo legătură cauză-efect, precizează AFP.

Este al doilea caz mortal semnalat în câteva zile în țara nordică, care a suspendat joi din rațiuni de precauție vaccinul dezvoltat de laboratorul anglo-suedez.

Sâmbătă, autoritățile sanitare norvegiene au anunțat internarea a trei infirmiere care sufereau de trombocitopenie (cantitate anormal de scăzută de trombocite din sânge), sângerări și cheaguri de sânge.

Prezentate ca fiind relativ tinere, toate aceste persoane primiseră o primă doză din vaccinul AstraZeneca.

Agenția europeană a medicamentelor (AEM) încearcă să determine dacă aceste cazuri au vreo legătură cu vaccinul. Vineri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a asigurat că nu există "motive să nu fie utilizat" acest vaccin.

Potrivit autorităților norvegiene, circa 130.000 de persoane au primit acest vaccin în țara nordică, până la suspendarea utilizării sale, joi, pe fondul temerilor legate de formarea de cheaguri sanguine.

Alte țări europene - Franța, Bulgaria, Irlanda, Olanda, Germania, Italia - au luat de atunci o decizie similară.

Compania AstraZeneca a spus că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost vaccinați cu vaccinul său anti-Covid și ancheta nu a dezvăluit nicio dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge, relatează Reuters.

Analiza a vizat peste 17 milioane de oameni vaccinați în Uniunea Europenă și Regatul Unit.

„O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană și Marea Britanie cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie, la orice vârstă definită grup, sex, lot sau într-o anumită țară", se spune în declarație.

Producătorul de medicamente a spus că testările adiționale au fost și sunt conduse de către companie și de către autoritățile de sănătate europene și niciuna dintre retestări nu a arătat motive de îngrijorare.