Norvegia a anunțat luni moartea unei infirmiere cu vârsta sub 50 de ani, din cauza unei hemoragii cerebrale. Femeia fusese internată după ce a fost vaccinată anti-Covid cu produsul AstraZeneca, dar deocamdată nu s-a putut stabili vreo legătură cauză-efect, precizează AFP.

Celule infestate cu particule de coronavirusFoto: Handout / AFP / Profimedia

Este al doilea caz mortal semnalat în câteva zile în țara nordică, care a suspendat joi din rațiuni de precauție vaccinul dezvoltat de laboratorul anglo-suedez.

Sâmbătă, autoritățile sanitare norvegiene au anunțat internarea a trei infirmiere care sufereau de trombocitopenie (cantitate anormal de scăzută de trombocite din sânge), sângerări și cheaguri de sânge.

Prezentate ca fiind relativ tinere, toate aceste persoane primiseră o primă doză din vaccinul AstraZeneca.

Una dintre aceste infirmiere, o femeie sub 50 de ani care avea o stare bună de sănătate, a murit duminică din cauza unei hemoragii cerebrale, au precizat autoritățile sanitare. Ea fusese internată joi, la circa o săptămână după ce se vaccinase.

"Nu putem nici exclude nici confirma că a avut vreo legătură cu vaccinul", a declarat un responsabil al Agenției norvegiene a medicamentului, Steinar Madsen, într-o conferință de presă.

Starea de sănătate a celorlalte două infirmiere a fost calificată ca fiind staționară.

O altă infirmieră de circa 30 de ani a murit vineri în Norvegia, la zece zile după ce a primit același vaccin. Alte decese au fost de asemenea raportate în Europa.

Agenția europeană a medicamentelor (AEM) încearcă să determine dacă aceste cazuri au vreo legătură cu vaccinul. Vineri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a asigurat că nu există "motive să nu fie utilizat" acest vaccin.

Potrivit autorităților norvegiene, circa 130.000 de persoane au primit acest vaccin în țara nordică, până la suspendarea utilizării sale, joi, pe fondul temerilor legate de formarea de cheaguri sanguine.

Alte țări europene - Franța, Bulgaria, Irlanda, Olanda, Germania, Italia - au luat de atunci o decizie similară.

În Danemarca, prima țară care a suspendat campania de vaccinare cu AstraZeneca, joi, autoritatea națională a medicamentului a trimis luni o scrisoare celor circa 100.000 de persoane care au primit o injecție cu vaccinul anglo-suedez în cursul ultimelor 14 zile.

Scrisoarea recomandă vigilență sporită față de simptome precum vânătăi anormale, sângerări la nivelul pielii, dureri severe de cap sau de stomac.

Danemarca a suspendat preventiv campania de vaccinare după decesul suspect al unei femei de 60 de ani cu simptome "foarte neobișnuite", similare celor descrise în acest week-end de autoritățile norvegiene.

Autoritățile daneze nu au avansat o legătură stabilită între vaccin și deces.