Primele vaccinuri AstraZeneca - 81.600 de doze - au intrat în România și vor ajunge, duminică dimineață, la Institutul „Cantacuzino”, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.
Premierul Florin Cîțu a declarat că luna aceasta vor veni cel puțin 600.000 de doze, iar programările pentru vaccinarea cu produsul AstraZeneca vor începe din 10 februarie.
Cîțu a afirmat că din martie campania de vaccinare va accelera și va trece de 50.000 de doze administrate pe zi. Potrivit premierului, România poate ajunge la 100.000 de doze pe zi, cu condiția să aibă vaccinuri pe care să le administreze.
În România, v
accinarea împotriva COVID-19 cu produsul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice, a transmis Comitetul de coordonare a vaccinării. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.
Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.
Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și de compania AstraZeneca
are eficacitate similară împotriva variantei britanice a coronavirusului ca și împotriva variantelor aflate anterior în circulație, a anunțat vineri universitatea britanică.
Produsul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.
Descriere și mecanism de acțiune
Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2. Vaccinul se administrează doar intramuscular.
Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare. Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.
pt esentiali Pfizer - 90% eficacitate
Daca cum se aproba unul, doar pe cuvântul producătorului ca acesta ar imuniza foarte bine, Romania gata sare sa-l cumpere se ajunge ca în cazul Pfizer de are Israelul azi de 3.7 ori mai multi morți ca în 19 Dec. 2020 când a început campania de vaccinare iar Romania de 1.8 mai putini comparativ cu numărul înregistrat pe 19 Dec. Adica ne injectam degeaba cu substanțe inofensive pentru virusul chinezesc.
Vezi comentariul meu de aici:
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24587929-coronavirus-romania-6-februarie-cazuri-decese-bilant.htm
vaccinati-va zice Catu PNL
Oxford/AstraZeneca Covid jab far less effective against S African strain, study shows
https://www.ft.com/content/e9bbd4fe-e6bf-4383-bfd3-be64140a3f36
sa inteleg ca tu esti copil de bani gata sau alta forma de corupt de esti asa linistit?!
In schimb in Serbia se poate alege intre Pfizer, SputnikV si Sinopharm.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/cetatenii-sarbi-pot-alege-vaccinul-cu-care-sa-se-imunizeze-au-la-dispozitie-serurile-a-trei-companii-1445740
Deci ca idee, Serbia are o strategie mai bine gandita pentru cetatean, care poate alege, un drept fundamental, in schimb in Romania daca nu vrei sa te vaccinezi cu zic ei esti exclus.
Mai devreme sau mai tarziu Romania trebuie sa ofere toate vaccinurile aprobate in UE ca avand o buna eficienta, ca e indian, rusesc, suedez etc.
Nu poti pune orgoliul, contractele de culise ale guvernelor peste dreptul de a alege liber din lista de vaccinuri atat timp cat acestea sunt dovedit eficiente.
E dreptul oricarui cetatean sa isi aleaga "otrava" (leacul). Nu statul. Banii statului sunt banii cetatenilor.
mari strategi...
:))
sunt pro vaccin, dar vreau si eu un pfizer sau modena, nu vreau astrazeneca mult inferior celorlalte 2 sau sputnik (nu radeti... o sa fie si ala cat de curand la cum se ace UE pres)
batranii
bugetarii
cu pfized...
plebea cu vaccinu asta
mda... mi se pare normal... aia care nu aduc bani la buget se vaccineaza cu vaccin superior celor care aduc bani...
prioritatile zic...