Riscul este "ridicat" ca noile variante de Covid-19 recent identificate să provoace o presiune suplimentară asupra sistemelor sanitare și o mortalitate mai mare, din cauza faptului că sunt mai contagioase, a afirmat Centrul european de prevenție și control al bolilor (ECDC), potrivit AFP.

Pandemia de coronavirusFoto: Moritz Frankenberg / AFP / Profimedia

Într-un raport publicat marți, ECDC estimează că, "dacă nu există nicio informație privind infecții mai severe" generate de aceste tulpini, contagiozitatea lor mai mare va avea un impact "mai ridicat asupra numărului de internări și a numărului de morți".

Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru "persoanele cele mai în vârstă sau cu comorbidități", a continuat agenția, cu sediul la Stockholm.

Acest raport este consacrat în special tulpinilor recent descoperite în Marea Britanie și în Africa de Sud, susceptibile de o "transmisibilitate sporită".

Peste 3.000 de cazuri ale variantei britanice au fost deja identificate în Marea Britanie și în alte țări din lume.

Aproape 300 de cazuri ale unei alte tulpini de coronavirus au fost înregistrate în Africa de Sud, alături de trei cazuri în Europa (două în Marea Britanie și unul în Finlanda) la persoane care au revenit din Africa de Sud.