Justiția germană a anulat vineri o interdicție decretată de primăria Berlinului legată de o manifestație a persoanelor care se opun obligativității purtatului măștii și măsurilor de carantină împotriva epidemiei de Covid-19, prevăzută sâmbătă, scrie AFP.

Protest anti-COVID-19 in BerlinFoto: Captura de ecran

Astfel, mii de opozanți vor putea defila sâmbătă, cu păstrarea însă a măsurilor de distanțare socială.

Tribunalul administrativ din Berlin a apreciat că "existența unui pericol imediat pentru securitatea publică" nu este valabilă a priori.

Primăria și-a justificat decizia de a interzice acest protest prin imposibilitatea păstrării unei distanțe de cel puțin 1,5 metri între participanți, în contextul unei relansări a epidemiei în Germania.

Tribunalul a condiționat însă organizarea acestei manifestări, la care sunt așteptate circa 22.000 de persoane, de anumite obligații.

Astfel, organizatorii vor trebui să vegheze ca participanții să păstreze o distanță minimală. Manifestanții nu vor trebui însă să poarte în mod obligatoriu o mască.

Primăria Berlinului are posibilitatea să conteste decizia în cursul zilei în fața Curții administrative superioare din Berlin-Brandeburg.

O precedentă manifestație a reunit în 1 august circa 20.000 de oameni, într-un cortegiu eteroclit care a reunit "liber gânditori", militanți antivaccin, adepți ai teoriei conspirației și simpatizanți ai extremei drepte.

Protestul a fost întrerupt de către poliție deoarece manifestanții, în ciuda mai multor apeluri la ordine, nu au respectat gesturile barieră.

Și acum forțele de ordine au avertizat că vor dispersa manifestanții dacă nu se respectă regulile sanitare.

La Berlin sunt prevăzute sâmbătă și contramanifestații.