Premierul britanic Boris Johnson a fost acuzat marți că deformează realitatea atribuind neglijenței azilelor de bătrâni răspândirea noului coronavirus în aceste instituții, care plătesc un tribut greu maladiei, relatează Rador citând La Libre Belgique.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

“Am descoperit că prea multe aziluri nu au urmat cu exactitate procedurile, așa cum ar fi trebuit”, a declarat liderul conservator luni.

Aceste afirmații au produs indignare în Regatul Unit, țara cea mai îndoliată din Europa de pandemie, cu peste 44.000 de decese ale persoanelor testate pozitiv, potrivit bilanțului oficial.

Țara numără chiar peste 54.000 de morți, incluzând și cazurile suspecte de maladia Covid-19, din care 14.852 în aziluri de bătrâni din Anglia și Țara Galilor, potrivit cifrelor publicate marți de Biroul național de statistică (ONS).

Bilanțul ar putea fi și mai greu, cu o supra-mortalitate de aproape 30.000 de morți printre rezidenții azilurilor, în comparație cu anul trecut, potrivit ONS, din care circa 20.000 pot fi atribuite virusului.

“A fost în cel mai bun caz inabil și las”, a comentat Mark Adams, care conduce organismul ce gestionează azilurile, Community Integrated Care. “Cred că istoria se rescrie în fața noastră, când am putea înșira pe pagini și pagini lipsurile guvernului”, a adăugat el la BBC.

Vic Rayner, directoarea federației National Care Home Forum, și-a exprimat și ea regretul la BBC pentru afirmațiile “total deplasate” ale premierului, în situația în care azilurile din țară erau nevoite să “prelucreze o cantitate extraordinară de diferite reguli venind de la guvern aproape zilnic”.

Ministrul pentru mediul de afaceri, Alok Sharma, a încercat să vină în ajutorul șefului guvernului, dând asigurări că el “nu aruncă vina pe aziluri”.

“Prim-ministrul remarcă faptul că nimeni nu știa care sunt procedurile corecte, pentru că noi știm că amploarea cazurilor asimptomatice nu era cunoscută la vremea respectivă”, a precizat el la BBC.

Criticat pentru modul în care a gestionat criza sanitară în Regatul Unit, guvernul lui Boris Johnson a fost acuzat că a fost “prea lent” în reacții pentru a-i proteja pe angajații și rezidenții azilurilor.

La începutul pandemiei, mai multe asociații reprezentând acest domeniu s-au alarmat de lipsa de echipament de protecție și de depistare, precum și de revenirea uneori prematură în instituțiile lor a bolnavilor de Covid-19 externați din spital.

Teste săptămânale pentru angajații azilurilor și lunare pentru rezidenți au început să fie făcute în această săptămână.