Noi studii științifice arată de ce bărbații – în special cei cu calviție – sunt afectați mai grav de Covid-19 decât femeile, scrie Forbes. Cercetătorii de la Universitatea Brown spun că este vorba de androgeni, grupul de hormoni care provoacă apariția cheliei la bărbați.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ei au ajuns la concluzia că hormonii androgeni au o legătură cauzală cu cazurile severe de Covid-19 și au sugerat ca această descoperire să primească numele de ”Semnul Gabrin”, după numele primului medic din SUA care a murit din cauza Covi-19. Doctorul Frank Gabrin avea calviție.

”Considerăm că androgenii, hormonii masculini, sunt cu siguranță o cale de acces a virusului în celulele noastre. Considerăm că această condiție, calviția, este un indicator perfect în privința severității (bolii)”, a declarat autorul principal al studiului, Carlos Wambier.

Wambier și echipa sa au desfășurat două studii în Spania. Rezultatele unuia dintre ele, publicat în revista Academiei Americane de Dermatologie, arată că 79% dintre 122 de bărbați testați pozitiv cu Covid-19 și internați în trei spitale din Madrid aveau chelie.

Un studiu separat pe 41 de pacienți din Spania a arătat că 71% dintre ei aveau calviție.

Echipa de oameni de știință continuă cercetările, iar Wambier și colegii săi cred că dacă teoria este corectă, atunci tratamentul anti-androgeni poate fi folosită împotriva Covid-19.

”Dacă nu se va găsi un vaccin sau acesta nu va fi eficient, supresia de androgeni ca tratament profilactic poate reduce severitatea bolii Covid-19”, se spune în studiul citat.