INTERVIU Medicul care a vindecat cei mai mulți români de coronavirus: Orice om este potențial infectat, orice suprafață posibil contaminată/ Ritualul de decontaminare recomandat de fiecare dată când intrăm în casă

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2020, 17:31 Actualitate | Coronavirus


Medicul Virgil Musta
Foto: Arhiva personala
Fiecare om cu care intrăm în contact trebuie considerat ca fiind potențial infectat cu coronavirus, iar orice suprafață pe care o atingem este potențial contaminată, avertizează medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, unde s-au vindecat cei mai mulți români infectați cu coronavirus, într-un interviu acordat HotNews.ro. Chiar dacă mulți dintre noi sunt izolați în această perioadă la domiciliu, riscul infectării rămâne valabil pentru fiecare ieșire din casă, oricât de scurtă. Medicul timișorean ne recomandă "un ritual de decontaminare" de fiecare dată când intrăm înapoi în casă.

Carantină


Cum ne ferim de infecția cu coronavirus chiar și în izolare - 10 recomandări-cheie de la medicul Virgil Musta:

 • 1. Fiecare om cu care intrăm în contact trebuie considerat ca fiind potențial infectat și trebuie să ne luăm măsuri pentru a ne proteja, având în vedere că, în acest moment, epidemia de coronavirus a ajuns în faza de transmitere comunitară în țara noastră: "Trebuie să menținem o distanță de cel puțin 2 metri de acea persoană, să nu ne apropiem și să nu vorbim de aproape, să fie contactul cât mai scurt, să fie cu mască și din partea noastră, și din partea persoanei respective, pentru că masca, de fapt, protejează mai mult cealaltă persoană decât persoana mea. În plus, trebuie să încercăm să frecventăm cât mai puțin colectivitățile mari."
 • 2. Persoanele în vârstă trebuie protejate în mod special în această perioadă, deoarece "ei sunt cei care vor evolua sever și pot deceda dacă fac boala. Și atunci, merită o atenție și un efort colectiv ca să îi protejăm. În primul rând, trebuie să îi convingem că este esențial să nu iasă pe stradă, să stea în casă. În momentul în care ies se expun riscului de a se contamina. Este esențial și să putem să îi ajutăm, pentru că degeaba le spunem să stea în casă dacă nu are cine să le procure alimentația și lucrurile de care au nevoie, de zi cu zi. Să îi ajutăm și în acest sens."
 • 3. Nu doar bătrânii, ci toți oamenii care fac parte din grupele de risc - care sunt singuri și suferă de boli cronice, de ficat, de plămâni, de inimă, diabet, boli care prezintă factori de risc major de evoluție severă a infecției cu COVID 19 - trebuie neapărat protejați în această perioadă.
 • 4. Contaminarea prin mâini este foarte importantă în cazul acestui virus și poate chiar mai frecventă decât contaminarea prin aer, atrage atenția medicul timișorean: "În primul rând, trebuie să ne spălăm cât putem pe mâini, să nu ducem mâna la gură - trebuie să ne dezobișnuim de acest gest, să ducem mâna la nas, la gură, la ochi, să ne frecăm, pentru că acesta este modul de a ne contamina cu virusul."
 • 5. Orice suprafață trebuie considerată posibil contaminată, potrivit medicului Virgil Musta.
 • 6. Practic, trebuie să avem un ritual de așa-zisă "decontaminare" atunci când ajungem acasă după fiecare ieșire: "În primul rând, militez pentru un preș îmbibat cu clor la intrare, pe care ne ștergem talpa pantofului. Apoi, când intrăm în casă ne descălțăm, luăm alți pantofi pe care îi folosim în casă, în niciun caz nu folosim aceiași pantofi de pe stradă și în casă. După ce ne-am dat jos pantofii, mergem și ne spălăm bine pe mâini și pe față, pentru că fața poate fi și ea contaminată."
 • 7. După ce am luat aceste prime măsuri de decontaminare, ne dăm jos hainele. "Pe acestea le punem într-un loc, în același loc zilnic, ca eventual să nu contaminăm toată casa. Să fie un loc unde să fie aerisite timp de 24 sau 48 de ore, după care le putem refolosi", recomandă medicul Virgil Musta.
 • 8. După aceea, mergem din nou să ne spălăm pe mâini, eventual facem un duș, apoi ne îmbrăcăm cu hainele de casă, recomandă medicul.
 • 9. "Dacă aceste gesturi intră în subconștientul nostru, avem mari șanse să ne protejăm. Dacă nu, greșim și, în funcție de noroc, facem sau nu facem boala", mai spune Virgil Musta.
 • 10. Aerisirea încăperilor ajută în lupta cu virusul. Virusul nu rămâne suspendat în aer mult timp, dar el rămâne totuși o vreme și în aer, iar una dintre mijloacele de a decontamina aerul este să ne aerisim foarte bine încăperile. "În momentul în care aerul circulă, și dacă există o cantitate mică de virus, concentrația acestui virus scade sub nivelul de contagiozitate. Este important să aerisim permanent încăperile", explică medicul Virgil Musta.Peste 60 de pacienți infectați cu coronavirus s-au vindecat la Timișoara, cei mai mulți din RomâniaPeste 60 de români tratați la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara s-au vindecat până acum de coronavirus, spitalul unde medicul Virgil Musta este șef de secție deținând recordul în țara noastră la acest capitol.


Spitalul Victor Babeș din Timișoara

L-am întrebat pe Virgil Musta dacă medicii din Timișoara s-au temut atunci când au început să interneze primele cazuri: "Suntem oameni și, normal, ne este și nouă teamă, mai mult sau mai puțin. Acum, important este să ne facem meseria. Noi am refăcut protocoalele. Facem antrenamente de echipat - dezehipat în echipamentele de protecție tocmai ca să fim antrenați, să diminuăm la minimum riscurile. Niciodată riscul nu va ajunge la zero, dar noi încercăm să îl diminuăm. Și atunci, lumea trebuie să aibă încredere - noi, unii în alții, să respectăm și să conlucrăm tocmai ca să nu ne îmbolnăvim noi. Am reorganizat puțin activitatea pe secție, am reorganizat funcționalitatea, modul în care ne deplasăm și ce echipamente să purtăm în diferite situații tocmai ca să putem să ne protejăm."

Virgil Musta mai spune că unul dintre cei mai importanți factori care au făcut ca la Timișoara să se vindece cei mai mulți pacienți infectați cu coronavirus a fost acela că mulți dintre ei sufereau de forme ușoare ale infecției, unii fiind chiar asimptomatici, iar foarte puțini au avut forme medii de boală, fără patologii asociate sau fără patologii asociate decompensate: "Unii au fost chiar tineri asimptomatici. În general, literatura de specialitate arată că aceste persoane evoluează bine, uneori cu sau fără tratament. În urma terapiei pe care noi am instituit-o, și care face parte din programul național, dar noi am ales o schemă puțin mai aparte, am constatat că la 3-5 zile după administrarea tratamentului nostru, pacienții deveneau negativi, apoi prezentau o a doua probă negativă, iar după două probe negative considerăm că sunt vindecați pe moment. Am făcut externarea cu recomandarea de a se autoizola în continuare 14 zile la domiciliu. Dacă în această perioadă dezvoltau noi simptome, ne sunau și reevaluam cazul, dacă nu, în a 12-a și a 14-a zi îi retestăm. Până în momentul de față nu am avut persoane care să refacă simptomatologia, iar cei care au fost retestați au fost negativi."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

67291 vizualizari

 • -44 (64 voturi)    
  alt sarlatan... (Luni, 6 aprilie 2020, 17:38)

  demaGOGU [utilizator]

  ..nu o vom repeta suficient: nu exista, la moment, tratament pentru covid-19!

  faptul ca acest gen de oameni este promovat spune multe despre (lipsa crasa de) educatie a populace-ului local.
  • -15 (19 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 aprilie 2020, 23:06)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   • 0 (0 voturi)    
    Ce aveti ma ? (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:43)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui

    Pentru un popor certat cu apa si sapunul, niciodata nu e prea mult sa repeti asta.

    Ritualul meu de iesit afara cuprinde:

    1.Dezinfectant: inalbitor cu hipoclorit de sodiu, initial 5% diluat pana la 1% cu inca 4 parti de apa. La 1 litru, se mai adauga 1 lingura de sapun de vase ( Pur ). Asta pentru ca anumite suprafete sunt "grase", si aceasta substanta nu acopera toata suprafata, ci se formeaza "broboane".

    2. Gura si nasul acoperite cand ies afara cu masca chirurgicala. Nu protezeaza ea 100% dar macar protejeaza pentru atingeri accidentale ale fetei cu mana potential contaminata.

    3. Atentie talpilor, la intrarea in casa, unde am pasit e contaminat, dupa ce ma descalt caut sa nu calc acolo unde am calcat cu incaltamintea, raman in sosete si pulverizez cu clor talpile incaltarilor, dar si pe unde am calcat ( gresie ).

    4. Langa usa am un sac de plastic, toate hainele de la exterior merg direct in sac, inclusiv sosetele ! In acel sac nu umblu ~1 saptamana. Cheile portmoneul si telefonul le pun intr-o tavita de plastic.

    5. Ma spal pe maini, scot masca si o arunc direct la gunoi. Sterg clantele usilor de la intrare, baie ( mai ale cea de la exterior ) si ce pe ce am mai pus maina cu mainile murdare, cu hipoclorit. Ma mai spal o data pe maini, fac un dus, ma spal inclusiv pe cap.


    6. Cheile, telefonul, portmoneul, le pulverizez cu clor. Scot cardurile pe care le folosesc pentru plati online si le sterg si pe ele cu clor. Restul merg intr-o cutie cu capac.


    7. Cumparaturile ( sacosele ) sunt contaminate. Unde le pun jos in casa va fi contaminat. Iau fiecare produs ( caut din cele ambalate ) si le sterg cu o carpa cu solutia de dezinfectant, le pun in alta sacosa, curata. In final sacosele care au fost afara le spal in cada cu sapun si apa fierbinte. Scot fructele din pungi si le spal pe loc. Pungile si locul unde au stat ( pe masa ) se sterg cu aceeasi soluite.


    Procesul e laborios, dar cred ca elimina mare parte din sansele de infectare indirecta.
 • -34 (50 voturi)    
  Pentru un ciocan, toti suntem cuie, nu? (Luni, 6 aprilie 2020, 17:40)

  CezarN [utilizator]

  Asa si infectionistul nostru:
  ------------------------------
  Orice om e potențial infectat, orice suprafață posibil contaminată
  ------------------------------
  Asta este un truism, valabil, deci, astazi, dupa cum a fost valabil pe vremea lui Hippocrate si dupa cum va fi valabil si peste 1000 de ani de acum incolo.

  O sa avem pe pereti icoane cu Coronavirus, cu bacilul Coch, cu bacteria spirochetă si o sa ne rugam in fiecare seara sa ne ocoleasca. :))

  Atentie, nu zic sa nu respectam regulile elementare de igiena indiferent daca este epidemie sau nu, insa texte de genul "ORICE OM ESTE POTNTIAL INFECTAT" nu fac decat sa induca spaima in populatie.
 • +28 (42 voturi)    
  Aplaud dl. doctor! (Luni, 6 aprilie 2020, 17:40)

  ..13 [utilizator]

  felicitari!

  multumiri pentru instructiunile clare.
  • +3 (13 voturi)    
   sunt cele mai pertinente sfaturi care se pot da (Luni, 6 aprilie 2020, 18:05)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   ce imi e neclar de ce contaminarea prin mana murdara e mai frecventa decat contaminarea prin aer? totusi oamenii nu isi ating gura/nasul mai mult decat vorbesc cu alte persoane.
   • +15 (19 voturi)    
    Crezi tu (Luni, 6 aprilie 2020, 19:08)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

    S-a demonstrat că omul își atinge instinctiv fața de cel puțin 20 de ori pe oră.

    Poate se scarpină la nas, poate are o mâncărime la obraz, poate i-a intrat ceva în ochi, etc.

    Sigur, se mai poate reduce cu un efort conștient în acest sens - dar regula rămâne.
 • +5 (23 voturi)    
  Foarte frumos (Luni, 6 aprilie 2020, 17:47)

  blablavertical [utilizator]

  dar ne spune si noua cineva care e schema de tratament si ce medicamente foloseste dansul?
  • +5 (9 voturi)    
   Virusul este de gripă (Luni, 6 aprilie 2020, 23:56)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

   Tratamentul este același ca pentru orice coronavirus, pînă cînd apar complicațiile, care sînt și ele tratate în funcție de natura lor pînă cînd sistemul imunitar învinge virusul sau pînă cînd pacientul moare.

   Ceea ce lipsește este un tratament eficace, care să atace țintit și puternic virusul astfel încît să preia semnificativ din sarcina sistemului imunitar. Tratamentele autorizate acum doar ajută sistemul imunitar, dar nu vindecă singure.

   În aceste condiții, este esențial ca persoanele cu sănătate slăbită, trecute de 50-70 de ani să se ferească, în primul rînd ele însele, de orice risc de contaminare. Iar celelalte să amîne momentul în care se infectează sau, cel puțin, să reducă încărcătura virală inițială, astfel încît virusurile să nu scape de sub control înainte ca sistemul lor imunitar să înceapă să le poată face față.

   Măsurile recomandate (și) de acest medic urmăresc aceste lucruri: evitarea infectării sau, dacă are loc, să fie suficient de slabă încît un organismul să îi facă față asimptomatic sau, cel puțin, fără prea multă suferință și fără risc de deces. Ele sînt esențiale dacă vrem să limităm numărul deceselor.

   Încă mai important, este esențial să învățăm cum să ne protejăm singure, astfel încît să nu fie nevoie ca statul să dea drumul în stradă unor jandarmi incompetenți, violenți și puși pe făcut planul la amenzi pentru a impune măsurile pe care ar fi cazul să le luăm noi înșine, de dragul nostru și al celor care ne sînt dragi.
 • +5 (27 voturi)    
  Redactia Hotnews (Luni, 6 aprilie 2020, 17:47)

  un domn [utilizator]

  Va rog sa spuneti la siteul Antena 3 sa preia acest material !

  Ar Salva Mii de Vieti care citesc acolo !
 • -25 (39 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 aprilie 2020, 18:02)

  [anonim]

  • 0 (10 voturi)    
   Ce are ? (Luni, 6 aprilie 2020, 18:06)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   Tuseste ? Il duci la veterinar ! Dar ii dai o masca in prealabil ?
  • +7 (11 voturi)    
   :) (Luni, 6 aprilie 2020, 18:14)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui

   Ii spalati bine piciorusele cu apa si sapun.

   Si apoi dezinfectati pe unde a mers.
  • -10 (18 voturi)    
   Catzelushu dat la hingheri (Luni, 6 aprilie 2020, 19:05)

   newuluc [utilizator] i-a raspuns lui

   si cumparat dildo-uri caci sunt mult mai ieftine si mai usor de intretinut, dezinfectat, alea, alea
  • +5 (11 voturi)    
   Cățelușul e cel mai probabil OK (Luni, 6 aprilie 2020, 19:12)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar pisicuța s-ar putea să nu fie; s-a demonstrat că 15% din pisicile din Wuhan au anticorpi pentru COVID-19, iar la grădina zoologică din Bronx niște tigri au dezvoltat o tuse seacă după ce au intrat în contact cu un îngrijitor bolnav de COVID-19.

   Deci, feriți-vă pisicuțele de COVID și la rândul vostru, feriți-vă de ele (căci nu se știe dacă boala poate fi transmisă înapoi de la pisică la om - dar probabil că da)!
 • -15 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 aprilie 2020, 18:04)

  [anonim]

 • -4 (16 voturi)    
  Nu mai folositi hainele dupa ce ati fost afara. (Luni, 6 aprilie 2020, 20:12)

  Chasm [utilizator]

  Dl doctor spune sa "ne dăm jos hainele. Pe acestea le punem într-un loc" si apoi le incineram la 1450 grade Celsius apoi mai intram o data in baie dar de data asta facem baie doar cu spirt si clor. La sfarsit scuipam in colturile camerelor si facem matanii.
 • +7 (19 voturi)    
  Exprimare defectuoasa (Luni, 6 aprilie 2020, 20:28)

  Hanonim [utilizator]

  Incepe sa ma irite aceasta expresie. "Medicul care a vindecat". E prea simplista. Am vazut-o in mai multe articole.

  Candideaza nenea la vreo functie politica ?
  Nu vreau sa subminez in vreun fel munca lui, dar:
  - vorbim de o boala pe care multi o au fara sa stie, majoritatea au simptome usoare
  - oamenii astia nu sunt imunocompromisi, sistemul lor imunitar are contributia principala in lupta impotriva virusului
  - in masura in care exista un tratament, chiar experimental, nu nenea asta a descoperit / inventat acele medicamentele
  - cu siguranta au si restul personalului medical contributia lor semnificativa, mai ales daca e vorba de intubare / ventilare

  Daca i-ar fi operat el de unul singur si le-ar fi scos virusii unul cate unul cu manuta lui, as fi inteles.
 • -4 (8 voturi)    
  destui prosti creduli (Luni, 6 aprilie 2020, 23:56)

  Stefan534324 [utilizator]

  care se uita in gura astuia. Ma oboseste si numai sa citesc primul rand din recomandarile lui
  • +2 (4 voturi)    
   ba prea multi prosti (Marţi, 7 aprilie 2020, 7:22)

   KMura [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   care nu inteleg niste recomandari de bun simt, venite de la un medic competent. Odihneste-te putin si citeste totusi recomandarile!
 • -2 (2 voturi)    
  Orice om este potential infectat. ha? (Marţi, 7 aprilie 2020, 8:45)

  Dodel540 [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?v=IM1-DQ2Wo_w

  Din ciclul human beings are a disease
 • +1 (1 vot)    
  foarte utile sfaturile si atitudinea fata de virus (Marţi, 7 aprilie 2020, 9:34)

  richter [utilizator]

  se poate si glumi...dar doar daca ai vaccin,, ideea cu "sa tratezi orice persoana/obiect ca fiind infectat " daca ar fi fost respectata, n-am fi ajuns aici- dar inca nu e prea tarziu, cred ca abia de-acum vine greul.
 • +1 (3 voturi)    
  tocmai ce am citit (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:33)

  KayT [utilizator]

  un interviu cu o profesoara de medicina in presa germana. Care spune clar ca nu e nevoie sa devenim manici ai curateniei. In casa nici nu prea ar trebui sa dezinfectam suprafetele, pentru ca riscam aparitia unor patogeni rezistenti. Produsele de curatare normale sunt suficiente. Atentie sporita ar trebui sa capete doar suprafele de contact gen clante, intrerupatoare.

  Si tot ea spunea ca talpile pantofilor ar trebui dezinfectate doar in cazul in care avem obiceiul sa lingem talpile pantofilor :)

  Terminati cu istericalele astea gen dezinfectat pantofi si spalat strazile cu clor. Va faceti singuri rau. Spalati-va mainile si stati departe de alti oameni. Daca e sa va imbolnaviti, cel mai probabil nu o sa luati virusul de la pantofi, ci fiindca v-a tusit cineva in fata...
  • 0 (0 voturi)    
   No stai asa, (Marţi, 7 aprilie 2020, 18:05)

   KMura [utilizator] i-a raspuns lui KayT

   ca n-a zis omul nimic de spalat strazi cu clor, de dezinfectat obsesiv suprafetele din casa sau de alte istericale! Chiar dimpotriva, a zis ca daca ai grija la igiena cand intri in casa, aceasta nu va fi contaminata.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by