Endocrinologii pediatri sunt specialiști care tratează copiii în afecțiuni care implică creșterea, pubertatea, dereglările hormonale. Detaliem motivele importante pentru care se recomandă o vizită la endocrinolog cu copilul.

Greutatea și întălțimea copilului trebuie verificate periodic de medicFoto: © Candybox Images | Dreamstime.com

Endocrinologul este un specialist cu pregătire în tulburările care implică sistemul endocrin, alcătuit din glandele endocrine (glanda pituitară, glanda tiroidă, paratiroidă, glandele suprarenale, ovarele, testiculele și pancreasul) care produc hormoni. Hormonii controlează multe funcții din corpul nostru: reproducerea, metabolismul, creșterea, somnul și dezvoltarea. Când echilibrul normal al hormonilor din organism este deranjat dintr-un anumit motiv, endocrinologii ajută să înțelegem de ce și reechilibrează lucrurile.

Endocrinologii pediatri sunt specializați în probleme hormonale care afectează copiii, în special în afecțiuni care implică creșterea, metabolismul, pubertatea și diabetul.

Simptome ale copilului care pot recomanda o vizită la endocrinolog

Hormonii din corpul copilului reglează totul, de la temperatura corpului la starea de spirit, creșterea și multe altele. Hormonii sunt secretați de glandele endocrine, cum ar fi glanda pituitară, tiroida, ovarele sau glandele suprarenale. Acești hormoni sunt trimiși prin fluxul sanguin către diferite țesuturi și organe din organism. Atunci când există un dezechilibru al hormonilor, acesta poate provoca probleme deranjante și adesea grave.

Simptomele unei tulburări endocrine variază foarte mult în funcție de glanda specifică implicată. Semnele unei tulburări endocrine pot dura luni sau ani până se manifestă. Majoritatea copiilor cu o tulburare endocrină vor avea următoarele simptome:

  • oboseală accentuată;
  • stări de slăbiciune;
  • dureri musculare, de cap, de oase;
  • stări de iritabilitate;
  • pierdere sau creștere inexplicabilă în greutate;
  • deficit de creștere (conform graficelor de creștere uzuale).

Care sunt tulburările endocrine frecvente la copii

Cele mai frecvente tulburări endocrine sunt legate de probleme ale pancreasului sau ale glandei pituitare, tiroidiene sau suprarenale. Aceste probleme pot fi cauzate fie de un dezechilibru hormonal, fie de tumori.

Tulburările endocrine frecvente la copii pot include:

  • diabetul;
  • rahitism;
  • tulburări tiroidiene (hipertiroidism și hipotiroidism);
  • debutul precoce al pubertății;
  • pubertatea întârziată;
  • deficit de hormoni de creștere (statură mică);
  • sindromul Turner;
  • disforia de gen (o afecțiune care poate cauza disconfort sau suferință copilului pentru că există o diferență între sexul biologic și identitatea de gen a acestuia);
  • tumori.

Patru motive care ar trebui să te ducă la medicul endocrinolog pediatru

De cele mai multe ori, din exces de zel, părinții ajung la endocrinolog cu copilul pentru lucruri precum pubertatea timpurie, excesul de greutate, tiroida mărită și deficitul de creștere. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă o evaluare la medicul de familie înainte de a ajunge cu copilul la endocrinolog, pentru liniștea părinților.

Iată ce simptome ale copilului ar trebui investigate la medicul de familie care va decide dacă aveți nevoie de control de specialiatate:

1. Transpirația urât mirositoare la copii

Transpirația urât mirositoare la copii este normală în anumite situații sau de la o anumită vârstă. Igiena deficitară, consumul în exces de lactate, produsele făinoase, alimentele ce conțin zahăr – toate acestea pot provoca mirosul urât al transpirației. Până în jurul vârstei de 8 ani, corpul copiilor, chiar și după efort, are un miros mai puțin puternic decât în cazul adulților. În preadolescență, însă, lucrurile se schimbă. Acest lucru este normal. Fetele intră la pubertate mai repede decât băieții – în jurul vârstei de 8 ani, în timp ce băieții după 9 ani.

Există și situații în care mirosul neplăcut este provocat de anumite afecțiuni, iar atunci se impune control și tratament. Dacă mirosul urât de transpirație la copil este însoțit de durere sau presiune în piept, probleme cu vederea, stări de confuzie, dispnee e cazul de investigații suplimentare.

2. Creșterea bruscă sau deficitul de creștere

Hormonul de creștere (GH) este o substanță din organism care ajută copiii să crească și să se dezvolte. Este produsă de glanda pituitară, o glandă mică între lobii creierului. Medicul pediatru sau medicul de familie verifică regulat înălțimea copiilor. Eșecul de creștere este atunci când un copil crește mult mai lent decât alți copii de vârsta lui. Conform graficului de creștere al Organizației Mondiale a Sănătății, copiii din percentila 50 cresc aproximativ 9 centimetri în primul an și încă 5 centimetri până la a doua aniversare. Între vârsta de 5 ani și pubertate, copiii tind să crească cu 2 până la 3 centimetri în fiecare an. Dar există o mare variație a creșterii și asta este absolut normal.

Alte semne care atrag atenția asupra deficitului de hormoni de creștere pot fi întârzierea apariției dinților, slăbiciune musculară, un penis mic la naștere și scăderea zaharurilor din sânge. Deficitul de hormoni de creștere se diagnostichează de către medicul endocrinolog în baza rezultatelor unor teste de sânge, radiografiilor care stabilesc vârsta osoasă (mâinile și încheieturile), testelor de stimulare a acestor hormoni și, eventual, un RMN cerebral, pentru a descoperi dacă există probleme ale glandei pituitare.

3. E supraponderal sau, din contra, subponderal

Dezechilibrele hormonale pot provoca creșteri în greutate. Cu toate acestea, se poate îngrășa dacă e mâncăcios și are o dietă bazată de zahăr mult și grăsimi. La polul opus, poate scădea în greutate dacă este pe tratament de stimulare pentru tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), căci acest tratament suprimă pofta de mâncare. Dacă nu e niciuna dintre situațiile de mai sus, endocrinologul ar trebui să verifice starea glandei tiroide. Hipertiroidismul este o tulburare endocrină cauzată de un metabolism mai lent decât cel normal, care poate duce la creșteri în greutate.

4. Setea constantă și urinarea frecventă

Când copilul manifestă des aceste simptome, dar are o greutate normală, ar putea fi de vină o infecție urinară. Se depistează cu un simplu test de urină. Însă aceleași simptome pot semnala și o afescțiune cronică, precum diabetul, mai ales dacă există și alte semne: foame excesivă, vedere încețoșată, pierdere în greutate, infecții cu candida. Diabetul poate fi depistat cu un simplu test de sânge.

Cum ajungi la medicul endocrinolog pediatru

Unele probleme endocrine pot fi detectate în timpul controalelor anuale de sănătate ale copilului la medicul de familie. Și așa ar trebui să fie normal. Acesta poate observa dacă, spre exemplu, creșterea în înălțime a copilul este afectată. Acesta este un simptom al unei probleme cu sistemul hormonal. Dacă cel mic are simptome ale unei probleme endocrine, medicul medicul de familie sau pediatrul va recomanda și un consult la endocrinolog.

Sursa foto: Dreamstime.com