Arena politică, strategiile, cursul justiției... Fără a intra în fondul cauzei, prima zi a procesului lui Donald Trump de la New York a scos la iveală o serie de elemente care vor fi decisive pentru viitor, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Matt Rourke / AP / Profimedia

Instanța ca scenă politică

În cele câteva cuvinte adresate presei înainte de a intra luni dimineață în sala de judecată, Donald Trump l-a atacat pe Joe Biden, adversarul său în alegerile din noiembrie.

„Țara este condusă de un om incompetent, care s-a implicat foarte mult în această afacere. Acesta este un atac la adresa unui adversar politic”, a declarat el în direct pentru televiziunile prezente, denunțând un „atac la adresa Americii”.

El spune în mod obișnuit astfel de lucruri. Dar, repetându-l în ajunul unor săptămâni de audieri îndelungate, republicanul confirmă încă o dată strategia sa de a folosi justiția ca o scenă politică pentru campania sa.

Un judecător care nu are timp de pierdut

Cu „500 de jurați în așteptare”, judecătorul newyorkez Juan Merchan pare să nu aibă nicio dorință ca procesul să se prelungească și s-a opus astfel echipei lui Trump, care trage la timp.

Judecătorul a refuzat să se recuze, așa cum a cerut apărarea. De asemenea, el a respins acuzațiile taberei Trump potrivit cărora angajatorul fiicei sale ar avea legături cu Partidul Democrat.

Judecătorul a subliniat întârzierea din partea apărării după o scurtă pauză luni după-amiază. „Vă rog să vă asigurați că respectați timpul alocat pentru pauze, astfel încât să putem merge mai departe”, i-a spus Juan Merchan avocatului.

O majoritate din primul grup de 96 de potențiali jurați la procesul lui Donald Trump s-au declarat incapabili să-l judece în mod corect și au fost imediat scuzați - un semn că constituirea juriului va dura mult timp.

Acuzarea îl denunță pe Trump ca fiind sexist

Discuțiile tehnice de luni dimineață despre ceea ce ar putea fi introdus ca probă în timpul procesului au dat o indicație asupra strategiei acuzării: să-l prezinte pe Donald Trump ca pe un bărbat sexist și agresiv cu femeile.

Procurorii au cerut ca o înregistrare video devenită celebră în care acesta se laudă că „apucă” femeile „de păsărică” să fie prezentată în timpul audierilor. Judecătorul a acordat doar o referire textuală la aceste remarci, fără a arăta extrasul.

Judecătorul a refuzat, de asemenea, cererea acuzării de a se referi la alte acuzații de agresiuni sexuale împotriva lui Trump, denunțându-le ca fiind „simple remarci raportate”.

Trump, un acuzat ca oricare altul

„Bună dimineața, domnule Trump”, a declarat judecătorul Juan Merchan la intrarea în sala de judecată, fără a spune „domnule președinte Trump”, așa cum se obișnuiește în Statele Unite - un mod de a reaminti instanței că fostul lider este aici doar un simplu cetățean particular.

Judecătorul a reamintit, de asemenea, că, la fel ca orice inculpat, trebuie să se prezinte zilnic la tribunal, altfel riscă să fie căutat de autorități. Și că ar putea fi trimis la închisoare dacă perturbă audierea.

Biden nu spune niciun cuvânt

Între timp, la Washington, Casa Albă merge pe coji de ouă. „Sunt sigură că (președintele) va fi informat la un moment dat astăzi, dar deocamdată se concentrează pe întâlnirile de pe agenda sa”, a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Karine Jean-Pierre.

Întrebat de un jurnalist în Biroul Oval, alături de premierul ceh Petr Fiala, dacă intenționează să urmărească procesul adversarului său politic, Joe Biden a negat.