Donald Trump a sosit luni la un tribunal din New York în debutul procesului privind banii plătiți actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, devenind astfel primul fost președinte american care va fi judecat într-un dosar penal, scrie Reuters.

Donald Trump, în instanțăFoto: Jabin Botsford / UPI / Profimedia

Trump este suspectat că și-a falsificat documentele contabile pentru a ascunde o plată făcută lui Stormy Daniels, cu puțin timp înainte de alegerile din 2016, pentru a o convinge pe aceasta să păstreze tăcerea în legătură cu o presupusă relație.

El riscă până la patru ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. În orice caz, fostul președinte a pledat nevinovat.

LIVE-TEXT Donald Trump, în fața instanței, într-un proces istoric:

23:45Prima zi a procesului s-a încheiat cu intervievarea a nouă potențiali jurați.

Judecătorul Juan Merchan a declarat închisă ședința de judecată de luni după ce nouă potențiali jurați au fost supuși chestionarului.

Merchan a citit din nou, la final, instrucțiunile privind responsabilitățile juriului și le-a spus potențialilor jurați că le va citi de mai multe ori pe parcursul procesului.

Judecătorul le-a mai transmis potențialilor jurați să nu discute nimic despre acest caz între ei sau cu alții.

22:24Principalele personaje ale dosarului „Stormy Daniels”. Cronologia cazului

20:57 Procurorii spun că încălcările ordinului de tăcere de către Trump ar putea însemna amenzi, închisoare

Procurorii newyorkezi i-au cerut luni unui judecător, la începutul procesului penal al lui Donald Trump, să îl amendeze și să îi reamintească faptul că ar putea merge la închisoare pentru încălcarea unui ordin care îi interzice să intervină pe lângă potențialii martori.

Judecătorul Juan Merchan a stabilit data de 24 aprilie pentru o audiere privind cererea de amenzi și le-a dat termen avocaților lui Trump până vinerea aceasta să prezinte un răspuns scris.

19:19 Prima moţiune depusă de apărătorii lui Trump a fost deja respinsă.

Echipa sa de avocați a încercat să îl determine pe judecătorul Juan Merchan să se recuze, pe motiv că activităţile fiicei acestuia (în cadrul unei firme de consultanță politică, cu clienţi democraţi) reprezintă un posibil conflict de interese. Magistratul a respins solicitarea.

Fostul preşedinte este obligat să asiste la şedinţele de judecată până la încheierea procesului, prevăzută să aibă loc în mai.

O săptămână va dura probabil numai selecţia juraţilor, după care vor urma audierile martorilor.

17:30 Proteste pro și contra lui Donald Trump au loc în fața tribunalului din Manhattan, în debutul procesului fostului președinte.

Un grup de manifestanți poartă un banner pe care scrie „Nimeni nu este mai presus de lege”, în vreme ce un alt grup îi cere judecătorului Juan Merchan să se recuze din acest caz.

16:30 Donald Trump a vorbit cu jurnaliștii la sosirea la tribunalul din Manhattan, susținând că procesul este „un atac asupra Americii” și „un atac asupra unui adversar politic”.

„Nimeni nu a mai văzut așa ceva”, a spus el. „Aceasta este o persecuție politică, este un caz care nu ar fi trebuit să fie intentat niciodată”, a continuat fostul președinte.

„Este un atac asupra Americii. Și de aceea sunt foarte mândru să mă aflu aici. Acesta este un atac. La adresa țării noastre. Și este o țară care eșuează. Este o țară condusă de un om incompetent care este foarte implicat în acest caz. Acesta este un atac la adresa unui adversar politic. Asta e tot”, a încheiat el, înainte de a intra în sala de judecată.

Ce riscă fostul președinte al SUA

Procesul istoric va avea loc pe fundalul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Dacă va pierde procesul, Trump să devină un infractor condamnat cu doar câteva luni înainte ca alegătorii să se prezinte la urne, în noiembrie.

În cazul în care va fi condamnat, el ar putea ocupa în continuare funcția de președinte. Dar sondajele Reuters/Ipsos arată că un astfel de verdict i-ar putea totuși compromite perspectivele.

Procesul, care începe cu selecția juriului, ar trebui să dureze șase până la opt săptămâni și se va concentra pe o rambursare pe care Trump i-a făcut-o fostului său avocat Michael Cohen pentru suma plătită de acesta lui Daniels.

Procurorii au declarat că plata către Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, a făcut parte dintr-un plan mai amplu de a ascunde informațiile neplăcute despre Trump înainte de alegeri, în care acesta a învins-o pe democrata Hillary Clinton.

Trump este acuzat că a înregistrat în mod fals în registrele contabile ale companiei sale imobiliare cu sediul la New York rambursările către Cohen drept onorarii lunare pentru servicii juridice.

Cohen susține că i s-a ordonat să-i plătească lui Daniels 130.000 de dolari în schimbul tăcerii ei în legătură cu presupusa relație cu Trump. Plata în sine nu era ilegală, dar Procuratura Districtului din Manhattan susține că Trump a comis o infracțiune prin înregistrarea necorespunzătoare în contabilitate a operațiunii.

În total, el este acuzat de 34 de infracțiuni de falsificare a înregistrărilor comerciale. Pentru a ajunge la un verdict, toți cei 12 jurați trebuie să cadă de acord dacă Trump este vinovat sau nu.

Falsificarea registrelor comerciale în New York este o infracțiune care se pedepsește cu până la patru ani de închisoare, deși mulți inculpați condamnați pentru această acuzație au primit amenzi.

Trump a făcut mai multe încercări nereușite de a amâna procesul sau de a-l muta din Manhattan, care este dominat de democrați.

Remarcile sale despre acest caz, pe care l-a descris în repetate rânduri ca fiind motivat politic, l-au determinat pe judecător să impună un ordin care îi interzice să facă comentarii publice despre persoanele care au legătură cu cazul, inclusiv despre martori.

Acest dosar penal este doar unul dintre cele patru cu care se confruntă Donald Trump anul acesta. Dar ar putea fi singurul proces care va avea loc înainte de scrutinul în care se va reîntâlni cu Joe Biden.