Rusia poate lansa operațiuni ofensive în mai multe zone odată ce vremea se va îmbunătăți, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu acordat luni la Vocea Americii.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

„Știm că în primăvară, când vremea se va îmbunătăți, și deja începe să se îmbunătățească, ne putem aștepta ca rușii să vrea să treacă la ofensivă în anumite zone”, a declarat Kirby, citează Kyiv Independent.

„Nu știm exact unde și cum o vor face, dar vrem să ne asigurăm că ucrainenii capabili să se apere mai bine împotriva ei”, a adăugat el.

În cazul în care Rusia decide să lanseze operațiuni ofensive „ar avea capacitatea de a le desfășura” și de aceea SUA „dezvoltă capacitățile” pe care le oferă Ucrainei, a adăugat Kirby.

Principalele nevoi ale armatei Ucrainei

Potrivit lui Kirby, principalele nevoi ale armatei ucrainene sunt vehiculele blindate, artileria, apărarea aeriană și sprijinul logistic.

La sfârșitul lunii martie, Kirby a declarat pentru CNN că probabilitatea ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă împreună cu contraofensiva de primăvară planificată de Ucraina face ca următoarele săptămâni de război să fie „critice” și că SUA și alți aliați occidentali trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a se asigura că Ucraina este pregătită.

Instruiți în utilizarea Abramsurilor

Oficialii americani au declarat la 21 aprilie că 250 de soldați ucraineni vor fi instruiți „în următoarele săptămâni” cu privire la modul de întreținere și utilizare a 31 de tancuri M1A1 Abrams. Cursul de pregătire va dura în total 10 săptămâni, iar la finalizarea acestuia cele 31 de tancuri de luptă M1A1 vor fi trimise pe linia frontului.

În comparație cu tancurile sovietice, pe care atât Ucraina, cât și Rusia le folosesc în prezent pe câmpul de luptă, mobilitatea și puterea de foc a echipamentelor occidentale ar putea ajuta Ucraina să lanseze operațiuni de contraofensivă mai eficiente.