Combinatul siderurgic indian Tata Steel, care s-a întâlnit joi cu sindicatele pentru a discuta despre combinatul siderurgic de la Port Talbot, în Țara Galilor, a „confirmat închiderea” celor două furnale înalte și pierderea a „aproximativ 3.000 de locuri de muncă”, a aflat AFP de la o sursă apropiată dosarului.

Furnal otelarieFoto: Monty Rakusen / Cultura RF / Profimedia Images

Grupul, care intenționează să înlocuiască furnalele sale înalte cu un echivalent electric mai puțin poluant, ar urma să facă un anunț oficial vineri, în timp ce o perioadă de „45 de zile de consultări” este în curs de desfășurare înainte de tăierea locurilor de muncă, a precizat aceeași sursă.

În septembrie, guvernul britanic a anunțat că va injecta până la 500 de milioane de lire sterline (peste 580 de milioane de euro) în uriașa uzină de la Port Talbot pentru a o face mai puțin poluantă, dar se vorbea deja despre aproximativ 3.000 de concedieri.

Uzina de la Port Talbot „este în prezent cel mai mare emițător de carbon din Marea Britanie”, mai spusese executivul, care vedea în închiderea furnalelor pe cărbune o modalitate de a reduce emisiile globale de carbon ale țării cu aproximativ 1,5%.

Sindicatele GMB, Unite și Community, care s-au întâlnit joi cu directorii companiei la Londra, au declarat că au vrut să propună „alternative” la reducerea locurilor de muncă, dar nu au obținut ceea ce au vrut.

„Pierderile de locuri de muncă pe scară largă ar fi o lovitură majoră pentru Port Talbot și pentru industria prelucrătoare din Marea Britanie în general”, a declarat GMB într-un comunicat pentru AFP.

Sindicatele au „propus o alternativă realistă și evaluată” pentru a evita concedierile forțate, dar „acest plan pare să bată la porți înhise”, a deplâns sindicatul.

În septembrie, guvernul britanic subliniase că Tata Steel, cel mai mare producător de oțel din Marea Britanie, are 8.000 de angajați în această țară și că subvențiile acordate vizează menținerea a circa 5.000 dintre aceștia.

Tata Steel nu a confirmat joi închiderile și pierderile de locuri de muncă. Grupul a precizat că dorește „să împărtășească întotdeauna anunțurile sale oficiale mai întâi cu angajații săi”, potrivit unui comunicat transmis către AFP.