Apple a anunțat luni că suspendă vânzările în Statele Unite ale Americii a mai multor modele ale ceasului său conectat din cauza unei dispute legate de un brevet privind detectarea nivelului de oxigen din sânge, potrivit AFP.

Apple WatchFoto: Ded Mityay, Dreamstime.com

Această decizie survine după ce Comisia americană pentru comerț internațional (USITC) a recomandat, la 27 octombrie, ca anumite modele ale ceasului conectat al Apple să nu fie importate în Statele Unite, deoarece producătorul de dispozitive medicale Masimo susține că i-au copiat tehnologiile.

USITC a emis un „ordin de excludere limitată” împotriva acestor modele, care urma să intre în vigoare după șaizeci de zile, cu excepția cazului în care guvernul american se opunea, a declarat atunci Masimo, cu sediul în California.

O revizuire a acestei recomandări este în curs de desfășurare de către biroul președintelui Joe Biden.

„Perioada de revizuire (prezidențială) nu se încheie până la 25 decembrie, dar Apple ia măsuri preventive pentru a se conforma deciziei în cazul în care aceasta va fi menținută”, a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului american.

Aceste măsuri includ suspendarea vânzărilor Apple Watch Series 9 - lansat în septembrie - și Apple Watch Ultra 2, începând cu 21 decembrie pe site-ul gigantului și după 24 decembrie în magazinele sale, a continuat această sursă.

„Hotărârea experților ITC trebuie respectată în acest caz”, a declarat un purtător de cuvânt al Masimo, contactat luni de AFP.

„Decizia de a exclude anumite modele de Apple Watch fabricate în străinătate dovedește că până și cea mai puternică companie din lume trebuie să respecte legislația care protejează drepturile de proprietate intelectuală”, a adăugat el.

La rândul său, Apple consideră că organismul american greșește și că decizia sa ar trebui să fie anulată, lucru pe care este pregătită să îl facă în instanță dacă este necesar.

Masimo a intentat un proces la USITC în 2021, susținând că Apple Watch 6, care a fost pus în vânzare în 2020 și a fost primul model care a inclus o funcție de măsurare a nivelului de saturație a oxigenului în sânge, a copiat una dintre tehnologiile sale brevetate, bazată pe lumină.

„Masimo a încercat în mod necorespunzător să folosească ITC pentru a împiedica milioane de consumatori americani să aibă acces la un produs care le-ar putea salva viețile, făcând în același timp loc pentru propriul său ceas care îl copiază pe cel al Apple”, a acuzat grupul cu sediul în Cupertino la sfârșitul lunii octombrie.

Apple a lansat două procese de încălcare a patentelor împotriva Masimo la sfârșitul anului 2022, acuzând-o că a copiat tehnologia utilizată în ceasurile sale. (foto: Ded Mityay, Dreamstime.com)