Un tribunal din Suedia a decis luni că autoritatea de transport a țării trebuie să găsească o modalitate de a trimite plăcuțe de înmatriculare către Tesla, care sunt blocate de lucrătorii poștali caparte a unui blocaj sindical, a relatat ziarul Aftonbladet, citat de Reuters.

Showroom TeslaFoto: Shutterstock

Decizia vine la câteva ore după ce producătorul american de mașini electrice a dat în judecată agenția și compania de stat PostNord pentru că lucrătorii poștali au oprit livrarea plăcuțelor pentru noile sale mașini.

Pe 20 noiembrie, lucrătorii PostNord s-au alăturat unei acțiuni sindicale menite să forțeze Tesla să semneze un contract colectiv de muncă pentru mecanicii din Suedia, iar agenția de transport a refuzat să livreze plăcuțele prin alte mijloace, spunând că este obligată prin contract să folosească PostNord.

Cu toate acestea, tribunalul districtual din Norrkoping a decis că agenția trebuie să facă rost de plăcuțe către Tesla în termen de șapte zile sau să plătească o amendă de 1 milion de coroane suedeze (95.000 de dolari).

„Este corect că a fost luată o decizie, care dă dreptate cererii Tesla”, a declarat Johannes Ericsson, avocatul Tesla, pentru Aftonbladet.

Tribunalul districtual, agenția de transport, Tesla și avocatul acesteia nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Decizia este cea mai recentă întorsătură în bătălia dintre Tesla și grupurile sindicale din Suedia.

Sindicatul IF Metall a băgat mecanicii în grevă pe 27 octombrie, refuzând să deservească mașinile Tesla, deoarece compania nu a acceptat negocierile colective.

Membrii altor sindicate, inclusiv docherii, electricienii și femeile de serviciu, au luat de atunci măsuri de solidaritate.

Tesla are o politică de a nu semna contracte colective de muncă și spune că angajații săi au condiții la fel de bune sau chiar mai bune decât cele cerute de IF Metall.

Sindicatul spune că este vital pentru modelul suedez al pieței muncii ca toate companiile să aibă contracte colective.

În cererea depusă în instanță, Tesla a calificat decizia agenției de transport de a nu o lăsa să ridice plăcuțele de înmatriculare drept „un atac unic asupra unei companii care operează în Suedia”.

Seko, sindicatul care i-a organizat pe lucrătorii PostNord, a declarat pentru Reuters că o soluție ușoară pentru Tesla ar fi fost să semneze contractul colectiv de muncă cu IF Metall.