Producătorul auto rus Avtotor a publicat luni primele fotografii cu prototipul viitoarei sale mașini electrice, provocând un val de ironii pe rețelele de socializare din cauza designului butucănos al autoturismului.

Denis Manturov, ministrul rus al industriei si comertului, la volanul unei masiniFoto: Vitaly Nevar / TASS / Profimedia Images

RBC, cel mai mare canal financiar din Rusia, notează că Institutul Politehnic din Moscova a prezentat publicului prototipul descris ca o „platformă multifuncțională de testare a vehiculelor electrice din clasa L7” și că este vorba de un model preliminar al viitoarei mașini electrice Amber („Chihlimbar”) pe care o dezvoltă Avtotor.

Mașina electrică este creată în cadrul unui contract special semnat între producătorul auto și Ministerul Industriei și Comerțului de la Moscova.

Înainte de declanșarea invaziei rusești din Ucraina anul trecut și retragerea a numeroși producători auto occidentali din Rusia, uzina Avtotor din Kaliningrad, cea care urmează să producă mașina electrică Amber, asambla autoturisme ale BMW, KIA și Hyundai.

Institutul Politehnic din Moscova a subliniat că toate componentele viitorului autoturism sunt produse în Rusia, de la motor la bateriile electrice. Instituția de învățământ superior a declarat de asemenea că mașina va fi „compactă” și „confortabilă” și că inginerii plănuiesc ca primele 5 modele să fie certificate pentru producție anul viitor.

Viitoarea mașină electrică a Rusiei, descrisă drept „cea mai urâtă din toate timpurile”

Însă fotografiile publicate de Avtotor au declanșat un val de ironii pe rețelele de socializare, caroseria mașinii fiind pe larg ridiculizată de internauți.

„Toți proiectanții adevărați au plecat din Rusia. Avtotor Amber va intra în istorie drept una dintre cele mai urâte mașini din toate timpurile”, a notat un utilizator al platformei „X”, fosta Twitter.

„Avtotor din Rusia și-a prezentat prima mașină electrică Amber. Este oficial cea mai urâtă mașină făcută vreodată... Fiat Multipla din 1998 se poate relaxa acum”, a scris o altă utilizatoare.

Unii internauți au folosit imagini cu foștii prezentatori ai celebrei emisiuni auto Top Gear UK pentru a ridiculiza aspectul mașinii:

„Are 'aș prefera să merg pe jos' scris pe ea”, a notat un alt utilizator al „X”:

Alți internauți au remarcat că sloganul oficial al Avtotor pentru mașină ar fi „nu vă speriați de cum arată”, însă aceasta pare mai degrabă o ironie decât o informație oficială.

Inclusiv site-ul de specialitate rusesc auto.mail.ru notează că mașina arată ca un „catâr”, dar amintește că Avtotor a declarat că este vorba de un prototip preliminar și că versiunea finală va arăta diferit.

Institutul Politehnic din Moscova a declarat de asemenea că, pentru a face autoturismul mai accesibil cumpărătorilor, bateria mașinii va putea fi închiriată, nu doar cumpărată, și că nu a avut nevoie de o tehnologie costisitoare pentru a produce caroseria sa.

Avtotor a anunțat că intenționează să înceapă producția în masă a autoturismului începând cu 2025.