Cu numai o luna si jumatate inainte de votul Parlamentului European privind admiterea Romaniei in Uniunea Europeana, doi oficiali europeni vorbesc din nou despre lupta impotriva coruptiei ca despre "prioritatea prioritatilor".

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, si Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, s-au aflat la Bucuresti pentru a evalua stadiul indeplinirii angajamentelor asumate de Romania in vederea aderarii.

Mesajul celor doi a fost unul foarte clar: rezolvarea problemei coruptiei este unul dintre punctele fierbinti de pe lista sarcinilor pe care guvernul le mai are de indeplinit si de care depinde aderarea. Iar Comisia Europeana este cu ochii pe Romania pentru a se asigura ca lucrurile merg in directia buna.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat ca pentru Romania a inceput numaratoarea inversa in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de aderare. Iar lupta impotriva coruptiei ocupa un loc privilegiat.

Oficialul european a declarat ca, din dicutiile avute atat cu reprezentatii guvernului cat si cu cei ai opozitiei si cu sociertatea civila, un lucru s-a desprins clar: coruptia reprezinta o problema majora pentru Romania.

In ceea ce priveste declaratia presedintelui Traian Basescu, potrivit careia etichetarile de tara corupta aplicate Romaniei nu sunt valabile daca nu sunt insotite de exemple concrete de cazuri de coruptie, comisarul pentru extindere a afirmat ca este de acord cu presedintele Basescu, insa numai pana la un punct.

"Sunt de acord ca nu e corect sa generalizam atunci cand e vorba de o chestiune atat de sensibila, si ca este important sa fie atacat fiecare caz in parte", a declarat Olli Rehn.

"Insa nu am discutat despre aceste cazuri in detaliu cu presedintele Basescu, deoarece nu este sarcina mea, nici a presedintelui, ci a politiei, a justitie si a autoritatilor competente", a spus comisarul european pentru extindere.

Un raspuns asemanator a venit si din partea presedintelui Parlamentului European, Josep Borrell. Si el s-a aratat de acord ca termenul de coruptie nu trebuie utilizat la modul general, insa, asemenea colegului sau, a spus ca identificarea cazurilor, ceruta de presedintele Basescu, nu este de competenta Bruxelles-ului.

"Parlamentul European nu este o agentie privata de detectivi, si nici politie, ci reflecta o situatie, pe care o semnaleaza, si atrage atentia ca aceste practici trebuie combatute si eradicate", a spus Josep Borrell.

In Tratatul de aderare exista 11 puncte care se refera la masuri pe care guvernul de la Bucuresti se obliga sa le ia in vederea aderarii.

Dintre acestea, 7 se refera la reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei, si nerespectarea lor poate atrage dupa sine activarea clauzei de amanare a aderarii Romaniei cu un an.

Olli Rehn si-a exprimat insa increderea ca guvernul roman va pune in practica toate masurile necesare pentru ca acest lucru sa nu se intample.