Cozmin Gusa a declarat ca maghiarii ar fi mai bine reprezentati daca politicienii lor ar intra pe listele partidelor nationale romanesti. El a spus ca propunerea sa nu este facuta in scopul crearii unei concurente pentru UDMR, ci pentru ca UDMR sa poata negocia cu partidele nationale locuri pe listele electorale pentru maghiari.

„Vrem sau nu sa recunoastem, politica maghiara a intrat in impas prin aparitia Uniunii Civice a Maghiarilor din Romania”, a spus Cozmin Gusa, care a precizat ca este nevoie de un proiect de reprezentare consistenta a maghiarilor.

„UDMR si UCMR trebuie sa functioneze activ, dar o reprezentare mai mare a maghiarilor se poate face doar prin promovarea acestora in partidele cu adevarat democrate”, a precizat Gusa. Acesta considera ca nu este o solutie ca maghiarii sa nu mai fie reprezentati in Parlament, asa cum se vehiculeaza, si ca acest lucru nu trebuie negociat de UDMR si UCMR.

Interesanta propunere a liderului democrat este agreata de reprezentantii UCMR. Vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, deputatul Zsolt Szilagy, a spus ca UCMR este dispusa la dialog cu toate fortele politice romanesti si ca nu intentioneaza sa abandoneze principiile pentru care s-a constituit.

„De aceea, vom tine cont de propunerea lui Gusa, deoarece minoritatile pot avea o reprezentare autentica doar cu conditia sa nu fie o reprezentare de vitrina”, a precizat Szilagy. El a mai afirmat ca va reflecta la propunerea indirecta a lui Gusa de a se alatura unor partide romanesti.

Daca UCMR este de acord, nu acelasi lucru se poate spune despre UDMR, care, prin vocea vicepresedintelui Frunda Gyorgy, califica ideea lui Gusa drept utopica. „Politicienii maghiari nu pot face parte din partide romanesti atata timp cat drepturile individuale si colective ale comunitatii maghiare nu au fost rezolvate. UDMR trebuie sa se bata in continuare pentru aceste drepturi.

In plus, daca am accepta sa intram in partide romanesti, am accepta ca suntem deja asimilati”, a spus Frunda. Fruntasul UDMR-ist nu crede ca alte partide vor accepta pe listele electorale reprezentanti ai UCMR. „Sunt convins ca nimeni nu se incurca cu oameni din dreapta UDMR, adica echivalentul celor de la PRM”.

Socoteala de acasa a UDMR nu se potriveste cu cea de la… partidele romanesti. „Categoric da, sunt de acord sa primim membri ai UCMR pe liste in zonele unde au reprezentare. Sa nu se uite ca PD a avut maghiari care au batut primari UDMR la locale”, spune Traian Basescu. Etnici maghiari in zonele respective au avut si liberalii.

„Poate este putin cam tarziu pentru a pune pe liste acum reprezentanti ai UCMR. Dar maghiari pe liste avem si in Mures, si in alte judete cu populatie preponderent maghiara”, ne-a declarat vicepresedintele PNL Paul Pacuraru. Nu este, deci, exclus ca unii UCMR-isti sa intre in Parlament ca senatori sau deputati „D.A.”.

Va mai colabora UDMR daca va fi nevoie cu Alianta? La aceasta intrebare, Frunda nu a fost pregatit sa raspunda, dar a apreciat ca o colaborare intre partide „nu sta in doi-trei oameni pe care nu-i agream”.