In ultimii cincisprezece ani, sute de mii de romani au ales sa plece din Romania pentru a-si gasi, temporar sau pentru totdeauna, un rost in alta tara. Cei care pleaca invoca adeseori ca motive saracia si lipsa locurilor de munca.

Pentru gestionarea si solutionarea unor probleme ale categoriei tot mai numeroase de persoane care considera ca munca in spatiul european este preferabila celei de acasa se va infiinta, conform celor declarate de premierul Adrian Nastase, un secretariat de stat.

Aceasta noua structura va avea in vedere situatiile legate de statutul pe care il au sutele de mii de romani aflati in Italia, Spania sau in alte tari, dar si aspecte practice legate de facilitarea transferului de bani din strainatate, in conditiile in care, in prezent, se percepe un comision de circa 10% din sumele trimise in tara.

Conform statisticilor, majoritatea celor care trec frontierele tarii provin din mediul rural, iar in topul regiunilor romanesti care furnizeaza forta de munca pentru Europa se afla Oltenia.

De exemplu, in comuna doljeana Lipovu, aproximativ 200 de localnici, marea majoritate de etnie roma, au viza de rezidenta in Italia, iar multi au plecat pentru prima data imediat dupa 1989. Cu timpul, unii au reusit sa stranga averi si si-au construit palate impozante, in valoare de miliarde de lei, starnind invidia celorlalti locuitori ai comunei.

Pentru primarul comunei, Dumitru Dobrescu, cresterea numarului de romi plecati inseamna diminuarea celui de dosare pentru ajutorul social.

„Dintre cele 609 de dosare de ajutor social, in prezent nu mai sunt decat 422, deoarece romii au plecat in Italia si nu mai pot beneficia de acest ajutor“, a precizat gospodarul-sef al Lipovului.