Presedintele Ion Iliescu i-a primit ieri la Palatul Cotroceni, pentru ultima oara in calitate de sef al statului, pe ambasadorii, consulii si directorii centrelor culturale ale Romaniei in lume. Iliescu a vorbit mai bine de o ora, debitind numai generalitati. La fel ca in ultimii trei ani, presedintele Romaniei a ridicat problema “nevestelor de diplomati”.

Acum, el a spus ca “familiile si nevestele pot fi un factor benefic, activ, dar si un factor aleatoriu, care afecteaza activitatea diplomatilor”.

Desi, in urma cu patru ani, la preluarea mandatului, cei doi responsabili cu politica externa, presedintele si ministrul de resort, isi faceau un titlu de glorie din intinerirea si profesionalizarea corpului diplomatic, acest lucru nu s-a intimplat decit cu rare exceptii.

Diplomatia a devenit un loc de refugiu pentru cei care nu au mai incaput pe listele electorale ale PSD, transformindu-se intr-un cimitir al elefantilor, un loc in care au ramas dinozaurii acestui corp profesional.

Printre cele mai recente exemple de clienti politici care au fost recompensati cu un post caldut in diplomatie se numara consulii generali Ovidiu Grecea (Sydney) si Tanase Joita (Strasbourg). La fel si Constantin Teculescu, ex-presedintele CEC, caruia i s-a oferit un post in diplomatie.

In rest, intinerirea si profesionalizarea corpului diplomatic a insemnat numirea unor oameni in pragul pensiei sau care nu au mai prins un loc de demnitar in tara (Liviu Maior, Caius Traian Dragomir, Neagu Udroiu, Tudorel Postolache, Gelu Voican Voiculescu, Victor Chiujdea).

In diplomatie poate fi intilnita moda nepotismului, doua exemple fiind Adrian Cosmin Vierita (ambasador in Germania), fiul fostului ambasador in Italia, Valeriu Vierita, si proaspatul posesor al gradului diplomatic de ambasador, George Cristian Maior, fiul ambasadorului Romaniei in Canada, Liviu Maior.