Comandanţii trupelor americane şi irakiene afirmă că deţin acum controlul asupra a trei sferturi din oraşul Fallujah.

Ofensiva impotriva insurgenţilor a intrat in cea de-a treia zi.

Generalul american John Sattler a spus că inaintarea va continua pană ce intreg oraşul va fi eliberat de sub controlul militanţilor.

Generalul Sattler a subliniat că mai sunt multe de făcut dar că operaţiunea este extrem de bine pusă la punct, soldaţii irakieni controlează fiecare clădire in parte, in căutarea de arme şi trăgand asupra insurgenţilor pe care ii mai zăresc.

Deocamdată nu sunt prea multe informaţii despre numărul victimelor- soldaţi sau civili.

Cat despre numărul insurgenţilor ucişi- acesta e considerat secret militar pană la incheierea ofensivei.

Se ştie insă că e de ordinul sutelor.

Atmosferă infricoşătoare

Un jurnalist irakian aflat la Fallujah a declarat că a văzut nenumărate cadavre pe străzile oraşului- majoritatea insurgenţi dar şi şase soldaţi americani cel puţin.

Atmosfera la Fallujah a devenit infricoşătoare, spune el, nu numai din cauza zgmotului de arme, dar şi fiindcă majoritatea cadavrelor rămase in urma luptelor sunt incă pe străzi, după trei zile de lupte, iar mirosul a inceput să se răspandească peste tot.

Miercuri, trupele americane şi irakiene au reuşit să preia controlul asupra clădirii primăriei din Falluha, unde acum flutură steagul irakian.

Corespondentul BBC la Fallujah, Paul Wood, care ii insoţeşte pe puşcaşii marini americani, transmite că pe străzile oraşului nu se vede nici urmă de civil, toate magazinele au tras obloanele şi un fum negru se răspandeşte deasupra oraşului.

Un ofiţer american a declarat că rebelii au fost alungaţi şi se refugiază acum intr-o faşie de teren de langă principala autostradă est-vest care imparte Fallujah.

"Camerele morţii"

Pe măsură ce trupele irakiene continuă să controleze clădire cu clădire, se relatează că au găsit multe camere in care au fost ţinuţi şi ucişi diverşi ostatici.

Generalul Abdul Qader Jassim a declarat că in camerele respective au fost găsite contained arme, măşti negre şi compact-discuri cu imagini de la asasinarea ostaticilor.

El a refuzat să spună insă daci au fost găsite cadavre sau dacă se ştie acum ceva mai mult de soarta cetăţenilor străini răpiţi şi de care nu se mai ştie nimic.

Şi trei membri ai familiei primului ministru Iyad Allawi au fost răpiţi miercuri- vărul său, soţia vărului şi nora lor.

O grupare de care nu s-a auzit pană acum, Ansar al-Jihad, a ameninţat că ii va ucide dacă ofensiva de la Fallujah nu e intreruptă.

Premierul Allawi a dat un comunicat in care a spus că politica guvernului său nu se va schimba.