Pretul energiei electrice se va dubla, iar cel al benzinei si motorinei va creste intr-un orizont apropiat de timp. Acestea sunt urmarile renegocierii dosarului de aderare referitor la impozitare si ale stabilirii unui nou calendar de accizare. Uniunea Europeana a aprobat, in intervalul iunie 2003-noiembrie 2004, noi norme de legislatie comunitara, care largesc sfera accizarii.

Modificarile intervenite se refera, in principal, la introducerea unei accize la energia electrica si la cocs, dar si la aplicarea unor noi accize la produsele petroliere. Ratiunile introducerii noilor prevederi se refera, in mare, la reducerea poluarii mediului, prin utilizarea surselor de energie regenerabile si a celor alternative pentru obtinerea combinata de caldura si energie electrica.

Tara noastra, in calitatea sa de viitor membru al Comunitatii Europene, trebuia sa se alinieze noilor norme. Insa documentul de pozitie, prin care Romania aratase care sunt prevederile pe care le poate aplica, modalitatile in care le implementeaza si care sunt normele pentru care solicita amanarea implementarii, fusese inchis la mijlocul anului trecut.

Drept urmare, a fost deschis documentul de pozitie, pentru ca tara noastra sa isi poata exprima opinia. Capitolul Impozitare a fost inchis in aceeasi zi in care a fost deschis, Romania obtinand sapte perioade de tranzitie (perioade in care doar se pregateste sa aplice legislatia europeana). In esenta, tarifele la energia electrica se vor dubla, in 2010, aliniindu-se la tarifele europene.

In acest moment, tariful mediu la energia electrica, fara acciza, este in Uniunea Europeana de 120 de euro, in vreme ce in Romania tariful mediu la energia electrica este de 60 de euro. Vor creste si preturile benzinei, motorinei si uleiurilor minerale, dar dupa momentul aderarii - 2007. Romania a cerut perioade de tranzitie pentru produsele petroliere.

Astfel, alinierea la nivelul de accize stabilit de legislatia comunitara se va face in patru ani de la data aderarii pentru benzina fara plumb, in sase ani pentru motorina folosita drept carburant pentru automobile si in trei ani pentru pacura.

"Vor fi cresteri ale accizelor la benzina, motorina si uleiuri minerale, dar ele nu vor fi mari", spune Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor. "Nu ne asteptam ca influentele in pret din accize sa fie semnificative", mai arata Maria Manolescu.

Incepand cu 2011, Romania va aplica un sistem comun de impozitare pentru platile pentru dobanzi si redevente efectuate intre companiile asociate intre diferitele state membre UE.

In esenta, platile pentru dobanzile si pentru transferul de know-how datorate de companii romansti in urma tranzactiilor derulate cu firme straine nu vor mai fi retinute partial, in Romania, de statul roman, ci se vor plati in intregime firmelor straine.

Ce ne-au mai adus negocierile

Romania a finalizat, la sfarsitul saptamanii trecute, negocierile cu Uniunea Europeana pentru capitolele "Mediu" si "Diverse". Au ramas in negocieri capitolele "Justitie si Afaceri Interne" si "Concurenta".

La "Mediu", Romania a obtinut sase noi perioade de tranzitie, pentru directivele in domeniul managementului deseurilor, poluarii industriale, epurarii apelor uzate si calitatii apei potabile. La "Diverse", tara noastra a negociat ca, de la semnarea Tratatului de Aderare si pana la aderarea efectiva, sa fie implicata in luarea deciziilor, ca observator activ.