"Eu n-am constatat ca in Romania sunt 22 milioane de jucatori la Bursa. A fost un scandal generat exact de cei cu bani. Romanii, in general, au alte probleme decat jocul la bursa sau investitiile bursiere".

Auzindu-l pe Traian Basescu rostind aceste fraze pe ecranul lui Tuca Show, m-a electrocutat amintirea "capitalistului" asa cum il vedeam in copilarie, in desene animate "tematice" la cinema Timpuri Noi: gras, cu papion, cu o fata de buldog, imbracat in raglan ca intr-o armura care sa-l apere de mase, tinand o geanta burdusita cu dolari in mana si un trabuc imens, fumegand, in dinti.

Cum sa nu nutresti ura si dispret fata de o asemenea aratare? Poate sa stea gunoiul asta cu bani alaturi de mineri, forjori, textiliste? In 1959, intr-o vizita de partid la Facultatea de Medicina, Nicolae Ceausescu le-a spus profesorilor si studentilor cam asa: "Voi nu produceti nici otel, nici lapte, nici paine. Fiti multumiti ca societatea va rabda". Imi ingadui sa-l informez pe dl.

presedinte Basescu ca Bursa este institutia fundamentala a lumii capitaliste din toate timpurile si din toate tarile. Bursa este o reflectare directa si rapida a mersului unei economii. Jucatorii pe bursa nu sunt niste barbugii si nu sunt neaparat bogatasi.

Sunt investitori, oameni care, atunci cand cumpara actiuni la bursa, de bani multi sau putini, acorda incredere sistemului politico-economic din tara in care traiesc. Si increderea este, dupa Francis Fukuyama, capitalul fundamental al unei societati dincolo de cel financiar sau tehnologic.

Ca Romania nu are inca o Bursa puternica si conectata strans cu marile burse ale lumii este o problema de rezolvat neaparat odata cu reforma economica - solutia nu este in nici un caz discreditarea iresponsabila a Bursei.

Sau a profitului: "Grupul celor cu beneficii pe dividende, tipa niste grupuri de interese care au fost afectate de fiscalitatea pe tronsoane foarte inguste, care nu vizeaza 22 de milioane de romani", zice Basescu.

Deci, sa-i ia dracu pe cei care obtin dividende, adica profit pe actiunile cumparate, sunt si astia niste burjui nenorociti care nu reprezinta poporul, ba chiar ii sug sangele, prin urmare, trosnindu-i cu impozitul, mai dam o lovitura imperialismului. Se pare ca dl. Basescu habar n-are cine sunt cei care l-au votat.

Multi dintre acestia sunt tineri, utilizeaza un telefon mobil, un calculator, vand si cumpara actiuni, stiu ce sunt acelea dividende. Cu un populism comunistoid demn de Ion Iliescu, Traian Basescu vrea capital politic de la populatia mai saraca si neinstruita, asmutind-o impotriva actionarilor si investitorilor pe bursa.

Nu-i pasa sau nu intelege ca loveste astfel in baza electorala a sa si a Aliantei. N-as vrea sa fiu in pielea celor care isi dau seama acum pe cine au votat...

Un al doilea moment soc al zicerilor prezidentiale de miercuri seara este justificarea data de Basescu manariei sale locative (nici macar foarte originala, au mai facut-o destui altii): "Cererea mea de achizitionare a fost pe Legea 10 si nu pe 112. Legea 10, art. 43, dadea drept de preemptiune chiriasului, indiferent care-i era situatia locativa".

Sunt acum in posesia contractului de vanzare-cumparare intre Basescu Traian, Basescu Maria si Administratia Fondului Imobiliar al Primariei Capitalei, in care scrie negru pe alb: "Locuinta se vinde in baza Legii 112/1995". De asemenea, in declaratia de avere, Basescu a scris cu mana lui ca locuinta din Mihaileanu a fost achizitionata in baza Legii 112.

Nici n-ar putea fi altfel, pentru ca Legea 10 nu reglementeaza vanzarea, ci restituirea locuintelor nationalizate! Art. 43, invocat de dl. Basescu, zice asa: "Imobilele cu destinatia de locuinte, prevazute la alin. (1), pot fi instrainate potrivit legislatiei in vigoare, chiriasii avand drept de preemptiune". Imobilele de la alin. (1) sunt cele neretrocedate proprietarilor.

Ele pot fi vandute, iar chiriasul, daca exista, are primul dreptul sa cumpere. Dar POTRIVIT LEGISLATIEI IN VIGOARE nu "indiferent de situatia sa locativa" cum zice Basescu! Pai, legislatia in vigoare este care alta decat Legea 112/1995, cea care a reglementat incepand din 1996 si reglementeaza si azi vanzarile de case nationalizate.

Iar pe Legea 112, presa a obosit scriind de ce n-avea dreptul dl. Basescu sa cumpere casa din Mihaileanu 2. Dl. Basescu a spus ca nu suntem o natie de Plesu si Patapievici. Acum spune ca nu suntem o natie de actionari si jucatori pe bursa. Maine, cine stie pe ce categorie i se mai pune pata.

Dar acest raspuns televizat, cu invocarea Legii 10 si tarantela renuntarii la casa mai intai "din respect pentru opinia publica", apoi "din motive de securitate" si, in fine, "nu mai dau inapoi nici o casa, sa nu se zica ca mi-e frica" arata cum este natia romana in viziunea lui Basescu: o natie de cretini.

Pentru ca numai pe niste saraci cu duhul poti sa practici asemenea exercitii de prostire in fata, despre care vorbeam deja in editorialul precedent dedicat tupeului prezidential. In fine, momentul adevarului in ce-l priveste pe dl.

Basescu a fost acela in care a spus ca Gusa are valoare ca politician, dar n-are caracter, iar Marius Tuca l-a intrebat: valoarea politica nu inseamna caracter? Cateva secunde bune, Traian Basescu s-a blocat, pe urma a baiguit un raspuns lateral.

Aici chiar apreciez sinceritatea lui Basescu: separand politica de caracter, el a spus despre Cozmin Gusa ca are "stomac de politician" si l-a impins in fata cu toate protestele PD. De ce? Pentru ca asa e si dl.

Basescu, are stomac politic, nu creier, si nici inima: el crede in combinageala de coridor, in intrigi, in informatii de culise, in teatrul ieftin, in manipularea fara scrupule a maselor, a presei, intr-un cuvant crede in cinismul dibaci ca principala calitate a politicianului. Fratii sai intru acest spirit sunt Iliescu si Nastase, nu tinerii care l-au votat cu buna-credinta si speranta.

Si ce e mai grav e ca dl. Basescu isi da arama pe fata taman cand marea coruptie din Romania incepe sa fie cu adevarat zgaltaita.