Un institut de cercetare din Germania a dezvoltat un ecran care nu necesita ochelari speciali pentru vizonarea imaginilor tri-dimensionale si poate fi privit chiar si din lateral.

Acest ecran doreste sa ajute arhitectii si inginerii in vizualizarea planurilor sau ca simulatiile aviatice sa devine mult mai realiste.

Cercetatorii Universitatii Tuebingen din Germania l-au folosit pentru pregatirea in chirurgia invaziva Ecranul, dezvoltat de Institutul Fraunhofer pentru Telecomunicatii, si prezentat la expozitia anuala CeBit din Hanovra, genereaza doua imagini diferite pentru ca obiectele sa para tri-dimensionale.

O lentila din fata ecranului redirectioneaza raza de lumina catre ochiul drept al privitorului iar o alta raza catre ochiul stang, astfel nu este nevoie de ochelari speciali.

In cazul in care utilizatorul se misca, o camera de pe ecran inregistreaza miscarea si ajusteaza lentilele.

Institutul Fraunhofer din Berlin, a prezentat si un "3D kiosk" care foloseste acest ecran, pentru prezentarile high-tech.

Ecranul detine in spatele suprefetei camerei si senzori infrarosii care inregistreaza miscarile, astfel utilizatorul poate naviga printre imagini sau poate invarti obiectele 3D prin miscarea mainii.

Companiile producatoare de electronice Philips si Sharp, dezvolta de asemenea ecrane 3D care nu necesita ochelari speciali.

Insa nu pot urmari miscarile utilizatorului, astfel acesta trebuie sa aleaga o pozitie si sa ramana acolo in timpul utilizarii.