Videanu s-a aratat telespectatorilor pe post de Mos Craciun, aruncind, in stinga si-n dreapta, cu planuri de urbanism, dind parcari la tot cartierul, promitind cite-n luna si-n stele. Omul are discurs si risca sa fie crezut.

Vi-l mai aduceti aminte pe Calin Popescu-Tariceanu declarind, batos nevoie mare, ca autostrada Transilvania, zisa si Bechtel, nu reprezinta o prioritate a cabinetului pe care il conduce?

Dar pe Emil Boc, recitind, dupa numai citeva ore, replica de la Cluj cum ca autostrada se face si se va face, singura problema fiind sursele de finantare? Este numai un episod, prapadit si enervant, din lunga telenovela politica jucata de atita amar de ani in Romania.

Mi-am adus aminte de replicile pe tema autostrazii in timp ce priveam frinturi dintr-o emisiune de televiziune la care era invitat proaspat alesul primar al Capitalei, Adriean Videanu.

Scapat din corsetul declaratiilor de campanie, cind orice promisiune fara acoperire sau confuzie de tip Geoana-Magurele te poate arunca pe centura candidatilor fara sanse, Videanu s-a aratat telespectatorilor pe post de Mos Craciun, aruncind, in stinga si-n dreapta, cu planuri de urbanism, dind parcari la tot cartierul, promitind cite-n luna si-n stele. Omul are discurs si risca sa fie crezut.

Scriu „risca" dintr-un motiv foarte simplu: asemenea tuturor predecesorilor sai cocotati dupa 1989 in fruntea Primariei Capitalei si, de fapt, asemenea tuturor celor care ajung sa ocupe o functie de demnitate publica in urma unui proces electoral sau a unei numiri, Adriean Videanu a inceput-o prost.

L-a luat gura pe dinainte si a inceput sa faca strazi, parcari, locuinte, piete curate, blocuri frumoase si stadioane inainte de a fi calcat macar cu o jumatate de picior in biroul de primar. In fata camerelor de luat vederi, inspirat, probabil, de modelul fostului sau sef de la Guvern, Adriean Videanu a fost de neoprit.

S-a lansat in promisiuni si a dat termene de indeplinire a lor de parca abia incepuse campania electorala. O minima prudenta ar fi trebuit sa-l infrineze pe noul primar de la astfel de iesiri. Pentru ca, desi i se pare ca stie, dupa zece zile de campanie electorala, cu ce se maninca administratia Bucurestiului, in fapt, habar n-are ce-l asteapta.

Adriean Videanu va intelege abia peste citeva saptamini, poate chiar luni, in ce hatis de interese si in ce jungla birocratica a intrat. Cind va deschide dosarul gros al contractului cu Apa Nova sau dosarul fierbinte al parcarilor Dalli o sa-l ia primul vertij. Dupa ce va intelege cine sint si, mai ales, cine trebuie sa fie cistigatorii licitatiilor pe bani publici, va veni adevarata ameteala.

Iar cind, suflecindu-si gospodareste miinile, va incerca sa dea cu mafia de pamint si va auzi latratul amenintator al consilierilor D.A. atinsi la buzunare, tare mi-e ca si Adriean Videanu o va da de gard, mestecind in fata camerelor de luat vederi o salata de vorbe alese, prin care sa explice de ce n-a reusi sa se tina de promisiunile facute deunazi.

Cineva ar trebui sa-i atraga atentia noului primar general ca nu poti vorbi despre uciderea balaurului cita vreme nu stii cum arata un balaur. Ma mira iesirea triumfalista a domnului Videanu in fata camerelor de luat vederi pentru ca a vazut, in urma cu doar citeva luni, la instalarea Cabinetului Tariceanu, ce inseamna sa dai din gura si sa promiti marea cu sarea, fara sa stii cum stau lucrurile.

Dupa ce, luat de valul portocaliu al cistigarii alegerilor, Calin Popescu-Tariceanu a promis minuni pe toata linia, in doar citeva luni s-a vazut obligat de realitatea din teren sa anunte ca romanii trebuie sa stringa cureaua. Intr-o discutie pe fuga, inaintea inceperii unei emisiuni, am si vorbit cu Adriean Videanu despre greselile de comunicare facute de guvernanti, la inceputul mandatului.

Mi-a dat dreptate atunci si parea ca a inteles sa se fereasca de erorile pe care le poti face ca om politic atunci cind iti cade capul greu din pricina betiei puterii. Dupa ce-am vazut emisiunea amintita mai devreme, mi-e foarte clar ca primarul general al Capitalei n-a inteles nimic. Si ca ne asteapta o lunga erata la sirul de promisiuni deja facute.

Care este insa legatura dintre declaratiile contradictorii facute de Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc pe tema autostrazii Bechtel si promisiunile facute de Adriean Videanu imediat dupa cistigarea fotoliului de primar?

Raspunsul e simplu: vorbele celor trei, desenate in linii strimbe si schimbate dupa cum bate vintul intereselor financiare sau politice, se unesc in confuzia teribila care s-a intins peste Romania, facindu-l pe romanul simplu sa joace, zi de zi, in telenovela fara de sfirsit a propriei sale neputinte.