Parlamentul European reunit in plen la Strasbourg a aprobat ieri tratatul de aderare Romaniei la Uniunea Europeana, informeaza Rompres. Tratatul de aderare urmeaza sa fie semnat la 25 aprilie, la Luxemburg.

Europarlamentarii au adoptat atat Raportul Moscovici pentru Romania, ce recomanda aderarea tarii noastre la UE in 2007, cat si avizul conform pentru semnarea Tratatului de aderare la 25 aprilie 2005, la Luxemburg.

Raportul Moscovici privind Romania a fost adoptat cu 569 voturi "pentru", 59 "impotriva" si 41 de abtineri. Rezolutia a fost aprobata de Parlamentul European cu 497 voturi "pentru", 93 "impotriva" si 31 de abtineri.

PPE si Verzii au cerut o amanare

In pofida incertitudinii aparute in urma declaratiilor unor europarlamentari care doreau amanarea votului din considerente financiare, cele doua documente au fost aprobate cu o larga majoritate.

Partidul Popular European (PPE) a introdus un amendament prin care solicita amanarea votului pentru tratatele de aderare a Romaniei si Bulgariei, motivand ca nu au fost respectate reglementarile interne ale Uniunii, in materie de finante.

Europarlamentarii conservatori reprosau Consiliului European si Comisiei Europene ca au aprobat bugetele de aderare ale Romaniei si Bulgariei fara a solicita acordul Parlamentului European.

Liderul grupului PPE, Hans Gert Poettering, a anuntat in plen ca in cursul serii de marti, la nivelul grupului sau se luase decizia solicitarii amanarii votului, in situatia in care reprezentantii Consiliului European si cei ai Parlamentului nu ajungeau la nici un acord in privinta drepului europarlamentarilor de a avea un cuvant de spus in ceea ce priveste alocarea fondurilor necesare

integrarii Romaniei. Ca urmare, eurodeputatii au adoptat un amendament la raportul financiar, prin care se recunoaste faptul ca Parlamentul European va avea putere de decizie in privinta alocarii fondurilor pentru Romania si Bulgaria pana in 2009.

Grupul Verzilor si-a mentinut cererea de amanare, apreciind ca este de preferat sa se voteze la o data mai apropiata de momentul efectiv al aderarii, insa eurodeputatii au respins cu majoritate de voturi aceasta solicitare.

Liderul verzilor europeni, Marc Cohn-Bendit, care a cerut amanarea votului asupra rezolutiei privind aderarea Romaniei, motivand ca, desi tara noastra indeplineste multe dintre criteriile economice de aderare, din punct de vedere politic mai are inca multe de realizat, in special in domeniul combaterii coruptiei.

"Daca va ganditi serios la toate aceste lucruri, nimeni nu poate spune ca Romania, in aceste circumstante, poate accede la Uniunea Europeana", a sustinut Cohn-Bendit. Amendamentul sau a fost insa respins de europarlamentari, impotriva lui votand 490 dintre acestia.

Liderul grupului parlamentar al PPE, Hans Gert Poettering s-a declarat incantat de acordul cu Consiliul European: "am reusit sa mentinem puterile si drepturile bugetare ale Parlamentului European, acesta este un succes urias pentru parlament", a declarat eurodeputatul amintit. "Protejarea drepturilor Parlamentului este esentiala pentru viitorul democratiei parlamentare din Europa".

In legatura cu aderarea Romaniei si Bulgariei, Hans Gert Poettering a declarat ca "asteptam cele doua tari in Uniunea Europeana". Europarlamentarul a adaugat ca "trebuie sa continuam munca sustinuta pana la si dupa aderare pentru a asigura o integrare de succes. Decizia Parlamentului European de azi nu inseamna ca munca s-a incheiat pentru aceste doua tari.

Exista o clauza de salvgardare care poate amana aderarea cu un an, iar aceasta trebuie sa fie inteleasa de cele doua tari ca o incurajare si motivare pentru reforme".

Socialistii: mai raman multe de facut

Grupul socialistilor din Parlamentul European a tinut sa remarce faptul ca aprobarea tratatelor de aderare pentru Romania si Bulgaria vine cu 20 de luni inainte de aderarea propriu-zisa.

Liderul socialistilor europeni, Martin Schulz, a declarat in urma votului de ieri ca "grupul socialist a subliniat clar ca acordul nostru depinde de asocierea deplina a Parlamentului European in monitorizarea progreselor realizate de ambele tari pana la data aderarii.

Salutam in acest sens asigurarile date de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si de presedintele Consiliului European, Jean Claude Juncker, fata de insistentele noastre ca pozitia Parlamentului European sa fie luata in considerare pe deplin inainte de a fi luata orice decizie".

Vicepresedintele socialistilor europeni, Jan Marinus Wiersma, a subliniat ca "nu trebuie sa existe nici un fel de indoiala asupra faptului ca grupul socialistilor a fost dintotdeauna si continua sa fie in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei.

Oricum, mai raman multe de facut si guvernele ambelor tari vor trebui sa depuna eforturi intense si convingatoare pentru a duce la indeplinire lista de sarcini stabilita in tratatul de aderare si in raportul Moscovici".

Liberalii: o decizie inteleapta

Liberalii europeni s-au declarat incantati de faptul ca Parlamentul European si-a exprimat acordul fata de tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei.

Liderul liberalilor europeni, Graham Watson a declarat in urma votului de ieri ca: "a existat o incercare lipsita de scrupule de a amana votul de azi, insa sunt multumit ca majoritatea Parlamentului a fost destul de inteleapta pentru a lua o decizie inteleapta". Watson a subliniat ca "aderarea nu este ceva garantat. Croatia a dovedit asta.

Uniunea Europeana stabileste anumite standarde si se asteapta ca viitorii membri sa demonstreze atat dorinta, cat si abilitatea de a le respecta. Atat Romania, cat si Bulgaria au guverne stabile si puternice liberal-democrate, astfel ca nu ma astept la altceva din partea lor".

Liderul liberal a mai remarcat ca votul de ieri "nu reprezinta sfarsitul drumului, ci inceputul unui traseu comun in cadrul Uniunii Europene".