Procurorul sef din Uzbekistan a declarat ca in ciocnirile din orasul Andijan de vinerea trecuta au murit 169 de persoane, dar a negat ca fortele de securitate ar fi ucis civili.

Bilantul victimelor este mai ridicat decat estimarile anterioare avansate de guvernul uzbec, dar se situeaza sub estimarile martorilor oculari ai violentelor, care afirma ca ar fi fost ucise sute de persoane.

Corespondentul BBC la Tashkent transmite ca unii uzbeci considera ca autoritatile incredinteaza rudelor trupurile neinsufletite intr-un ritm lent tocmai pentru a tine in suspensie aflarea totalului victimelor.

SUA si Marea Britanie au condamnat violentele si au cerut Uzbekistanului adoptarea unor reforme politice.

Moscova si-a facut publica prima reactie oficiala fata de evenimentele de vineri, alaturandu-se pozitiei presedintelui uzbec Islam Karimov potrivit careia militantii islamici sunt cei vinovati de declansarea violentelor.

Pe de alta parte, ministrul de externe al Rusiei Sergei Lavrov a recunoscut ca "multi oameni nevinovati" au murit la Andijan si a exprimat "profundul sau regret."

'Au fost teroristi'

Dar Procurorul general al Uzbekistanului, Rashid Kadirov, a declarat ca fortele guvernamentale "au lichidat numai teroristi" si a adaugat ca in conflict au murit si 32 de membri ai fortelor de securitate.

"Nici un civil nu a fost ucis de fortele guvernametale - a subliniat el in fata reporterilor. Rashid Kadirov a calificat drept "total absurde" relatarile potrivit carora trupele ar fi deschis focul impotriva unor demonstranti pasnici.

Potrivit procurorului general, trei femei si doi copii au fost ucisi la Andijan de catre luptatori inarmati.

Martorii care raspuns intrebarilor adresate de BBC au declarat ca fortele de securitate au tras in civili, printre care se aflau femei si copii, dar un medic care a examinat cadvrele adunate dupa incheierea violentelor a afirmat ca majoritatea mortilor pareau a fi barbati de varsta adulta.

Potrivit altor relatari, trupurile femeilor si copiiilor ar fi fost retrase rapid dintre celelalte de catre autoritati.

Trupele au deschis focul in timpul unui protest in cursul caruia persoane inarmate au eliberat din inchisoarea oraseneasca 23 de oameni de afaceri locali acuzati de extremism islamic.

Un nou punct de criza

Armata din Uzbekistan continua sa sa patruleze Andijan. Pe strazile orasului se afla transportoare blindate iar la punctele de control militarii verifica actele calatorilor.

Putine persoane au iesit pe strazi si se relateaza ca pietele si bazarele sunt aproape pustii. Scolile au fost inchise.

Corespondentul BBC in Uzbekistan transmite ca vizita unor diplomati straini la Andijan, programata pentru marti, a fost amanata.

Nu este limpede, relateaza corespondentul BBC, cum va actiona guvernul pentru a face fata situatiei dintr-un alt oras, Korasuv, de la granita Kirgistanul, unde localnicii afirma ca au preluat controlul si l-au alungat pe primar.