Ministrul de externe al Japoniei a criticat China pentru felul in care s-a comportat vice-premierul Wu Yi.

Acesta si-a intrerupt vizita la Tokyo fara nici o explicatie si fara sa se intalneasca cu premierul japonez.

Japonia a cerut, dar inca nu a primit o explicatie oficiala pentru plecarea precipitata a vicepremierului chinez.

Junichiro Koizumi a declarat ca nu intelege de ce intalnirea a fost contramandata, de vreme ce ea fusese solicitata chiar de chinezi.

Ulterior, un reprezentant chinez a declarat ca tara sa a fost iritata de pozitia premierului Koizumi, care pare ca simpatizeaza cu trecutul imperial al Japoniei.

Vicepremierul Chinei, aflat la Tokio, a refuzat sa se mai vada cu primul ministru Junichiro Koizumi si s-a intors la Beijing.

Ziarele chineze de marti l-au criticat pe primul ministru Junichiro Koizumi pentru o declaratie in care afirma ca va continua sa viziteze mausoleul eroilor din Tokyo.

Monumentul este considerat de chinezi un elogiu adus trecutului militarist al Japoniei si orice apropiere a autoritatilor japoneze de acest mausoleu este interpretata ca o nostalgie periculoasa.

Un cotidian chinez compara mausoleul cu buncarul lui Hitler, din Berlin si se intreaba cum ar fi daca Gerhardt Schroeder, cancelarul german, ar merge in fiecare an in pelerinaj la locul in care fuhrerul si-a trait ultimele clipe.

Ministerul de externe de la Beijing afirma ca este extrem de nemultumit de pozitia Japoniei.

"Nici o alta tara nu ar trebui sa se amestece in felul in care ne comemoram noi mortii", a declarat premierul Koizumi, insistand asupra dreptului sau de a vizita mausoleul eroilor japonezi ori de cate ori doreste.

Domnul Koizumi este un vizitator frecvent al mausoleului din Tokyo.

Saptamana trecuta el a explicat in fata parlamentului ca merge acolo in calitate de cetatean si nu de prim ministru si ca de fiecare data se roaga pentru pace si pentru milioanele de japonezi ucisi in razboi.

Vizita vicepremierul Wu Yi era considerata o ocazie de a reaseza relatiile bilaterale pe calea cea buna, dupa demonstratiile violente impotriva Japoniei, inregistrate luna trecuta in mai multe orase chineze.

Insa liderii celor doua tari par convinsi ca au mai mult de castigat daca isi apara pozitiile.

China doreste sa fie recunoscuta ca o mare putere economica, in vreme ce Japonia vrea sa nu mai poarte vina anilor de razboi.